Про це народний депутат від "Слуги народу", представник президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський розповів в ефірі одного з телеканалів.

Читайте також Подвійне громадянство: у "Слузі народу" назвали головні ризики та як їх уникнути

Аргументи за подвійне громадянство можна знайти

За словами Веніславського, з погляду Конституції, з однієї сторони, закріплений принцип єдиного громадянства. З іншої – Україна дбає про представників української нації, які проживають за кордоном.

Нардеп зазначив, що тут варто виділити два аспекти.

  • Перший: не може бути громадянином іншої держави людина, яка обіймає посаду в органах державної влади, бо це створює загрозу нацбезпеці.

Якщо особа має 2 паспорти, то це повинно бути 100% підставою для припинення повноважень цієї особи як представника органів публічної влади,
– заявив слуга народу.

  • Водночас Веніславський наголосив, що звичайних громадян не варто позбавляти можливості мати подвійне громадянство.

Ми маємо ситуацію, коли, можливо, мільйони громадян України мають громадянства інших країн світу,
– додав депутат.

Він звернув увагу, що за Конституцією вони визнаються громадянами України. "Але якщо ми будемо суворо стояти на позиції, що не може бути подвійного громадянства, то ми таким чином фактично відштовхуємо своїх громадян, які отримали громадянство інших країн", – вважає Веніславський.

Представник президента в КСУ розповів, що юридичні аргументи на користь введення подвійного громадянства можна знайти.

Зверніть увагу "Так" для країн ЄС і "ні" для Росії, – Кулеба про подвійне громадянство українців

Подвійне громадянство в Україні: основне

  • Станом на березень 2021 року в Україні заборонене подвійне громадянство. Це означає, що коли українець добровільно набуває громадянство іншої держави, це – підстава для припинення громадянства України.
  • Здебільшого подвійні паспорти мають люди, які проживають у населених пунктах на кордоні з Угорщиною, а також на окупованих Росією територіях.
  • Нещодавно Рада національної безпеки й оборони розглянула питання подвійного громадянства для українців. А президент Володимир Зеленський ввів рішення РНБО у дію, підписавши відповідний указ 4 березня.