Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура вже повідомили експосадовцям про підозри. Зокрема, колишньому главі правління, його заступнику та керівнику департаменту міжбанківських операцій.

Читайте також Одразу після затримання: Яценко з "Приватбанку" переписав мільйони на родичів

Схема посадовців

  • Чиновники розуміли, що невдовзі втратять контроль над грошима банку, адже його мали націоналізувати. Тоді вони вирішили незаконно вивести з нього ресурси. Це сталось у грудні 2016 року.
  • Аби приховати розтрату грошей "ПриватБанку", чиновники підробили документи та провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юридичної особи. Саме цю особу зробили боржником на певну суму. Згодом гроші вивели нібито для погашення боргів.
  • Ця схема є другим епізодом злочинів топменеджменту банку.

Детектив НАБУ Олександр Скомаров зазначив, що наразі вирішують питання про запобіжний захід для експосадовців. Досудове розслідування триває. За словами Скомарова, якщо встановлять причетність інших людей до злочину, їм теж повідомлять про підозру.

Що каже Венедіктова

Венедіктова заявила, що санкціонувала ще 3 підозри. За її словами, розмір збитків від керівництва тоді ще недержавного "Приватбанку" у 2016 році сягнув 8 мільярдів гривень.

Генпрокурорка зауважила, що детективи та прокурори підозрюють голову правління у скоєнні цього злочину. Прізвищ Венедіктова не озвучила. Однак тоді главою правління був саме Олександр Дубілет. До слова, попередні підозри також стосуються його.

Чиновниця додала, що у слідства є всі необхідні докази розтрати грошей. Наприклад, "від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних в бухгалтерську документацію".

Справа розкрадання "Приватбанку": що цьому передувало

  • 22 лютого затримали колишнього першого заступника голови правління "Приватбанку" Володимира Яценка. Його фактично зняли з літака, на якому він хотів покинути Україну.
  • Тоді НАБУ оголосило 3 колишнім топпрацівникам "Приватбанку" підозри у розтраті 136,89 мільйона гривень до його націоналізації.
  • Серед підозрюваних – Володимир Яценко, Олександр Дубілет, а також колишня керівниця одного з підрозділів банку Олена Бичихіна.
  • Яценку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 60 днів із правом вийти під заставу у 52 мільйони гривень. Того ж дня за Яценка внесли заставу.
  • Інші підозрювані наразі перебувають за кордоном.