Співпраця відбуватиметься у межах підписаного між двома країнами меморандуму, що передбачає переоснащення ВМС ЗСУ.

Читайте також Для ЗСУ збудують нові позашляховики замість радянських УАЗів

Ракетні катери будуть оригінальними

Аташе з питань оборони посольства Великої Британії Тім Вудз зазначив, що ці катери проєктуються спеціально для України.

Вони будуть оригінальними та матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів. І на них планується встановити артилерійські системи та ракети. Це залежить зокрема від того, які ракети потрібно. А це можуть бути ракети малої або великої дальності,
– сказав він.

За його словами, саме ці питання наразі розглядають британські компанії.

Українці навчатимуться будувати ракетні катери

Тім Вудз розповів, що перші 4 катери мають на меті збудувати у Великій Британії. Водночас українські суднобудівники спостерігатимуть за роботою, вчитимуться і тренуватимуться.

А друга частина – чотири ракетні катери – будуватимуться в Україні. І це буде чудово для українського кораблебудування і також для ВМС, бо ви отримаєте ці спроможності тут, в Україні,
– зауважив аташе з питань оборони.

Він додав, що у Британії також вивчають опцію спільного проєктування бойових кораблів британської промисловості з українським проєктним бюро у Миколаєві.

Що відомо про підписаний Меморандум

  • Під Меморандумом поставили свої підписи міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес.
  • Відбулося це за присутності Володимира Зеленського.
  • Документ передбачає залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 мільярда фунтів стерлінгів.
  • Це має суттєво підвищити ефективність і скоротити терміни реалізації спільних проєктів в оборонній сфері, що є критично важливим в умовах загострення ситуації, яка триває в Чорноморському регіоні.