Для кримчан 2020 рік став найпосушливішим за останні пів сторіччя. Жителі окупованого півострова отримують воду за графіком. Мешканці Севастополя набирають її у цистернах на вулиці.

Цікаво Інкерманський кар'єр під Севастополем остаточно висох: як він тепер виглядає – фото

Директор інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк прогнозує, що і в 2021 році кримчанам буде складно. Опадів, які випали взимку не вистачить, щоб поповнити запаси в штучних водоймах. Відтак, вже в квітні – травні на півострові відчують дефіцит питної води.

Один із варіантів забезпечення водою населення Криму, озвучив Володимир Путін. Минулого року він заявив, що на дні Азовського моря є чималі прісноводні запаси. Голова окупованого Криму Сергій Аксьонов швидко відреагував, мовляв, геологічну розвідку уже розпочато, а віцепрем’єр Росії Марат Хуснуллін анонсував буріння перших свердловин у квітні.

Що кажуть у НААН про воду з-під моря

Яцюк каже, що в минулому вже робили доволі детальну розвідку запасів прісних вод, коли шукали нафту і газ в Азовському морі. Однак, жоден з науковців не говорив, що її вистачить півострову.

Також вчений не вірить, що місцева окупаційна влада розпочала бодай якісь заходи.

Лише після геологічної розвідки можна сказати, які запаси води, яким чином вони будуть діставатися, за допомогою яких свердловин, як будуть транспортуватися на півострів? Бо це вимагає високотехнологічних підходів. Уявіть, вода дістається з підземних горизонтів, яку потім з моря треба буде якось вилучити і транспортувати. Особисто я не знаю таких прикладів інших країн світу, навіть високорозвинених,
– говорить Яцюк.

Читайте також Обіцянки-цяцянки: Путін каже, що розбереться з водою в окупованому Криму

Навіщо Криму потрібна прісна вода

  • До окупації півострову Росією у 2014 році Україна постачала воду жителям півострова через Північно-Кримський канал. Це забезпечувало 85% потреб Криму в прісній воді.
  • У 2020 році ситуація із водопостачанням стала критичною. Вчені попереджають про шкоду для довкілля.
  • Українське МЗС заявляє, що постачатиме воду в крим лише після деокупації.
  • Моніторингова місія ООН в Україні наголосила, що забезпечення півострова водою – це відповідальність Росії.