Джерело: телеграм Центру протидії корупції

Біцюк задовольнив клопотання НАБУ з другої спроби. Це означає, що суддю Вовка примусово доставлять до Антикорупційного суду 8 лютого 2021 року.

Читайте також Як Вовк від НАБУ утікав: голова ОАСК проігнорував клопотання про своє відсторонення – відео

Деталі судового рішення щодо Вовка

У Центрі протидії корупції наголосили, що Вовк, підозрюваний у створенні злочинної організації й захопленні влади, від осені 2020 року ігнорує засідання, прикриваючись суддівським імунітетом.

Причина – Вища рада правосуддя не дала дозволу на арешт Вовка.

Однак заборони примусово доставити Вовка в суд в законодавстві немає. А дозвіл слідчого судді, який 3 лютого отримало НАБУ, дозволить це зробити.

Це сталося попри надзвичайний тиск Вищої ради правосуддя на суддів ВАКС, зокрема на Біцюка, щодо якого відкрили дисциплінарну справу за скаргами адвокатів суддів ОАСК,
– додали у Центрі протидії корупції.

За версією слідства, голова ОАСК створив злочинну організацію, метою якої було встановлення контролю над Вищою радою правосуддя та Вищою кваліфікаційною комісією суддів, а також ухвалення замовних рішень.

Як відбуватиметься примусовий привід Вовка

Юрист "Центру протидії корупції" Вадим Валько в ефірі 24 каналу пояснив, що означає примусовий привід. Співробітники спеціально уповноваженого підрозділу НАБУ, ймовірно, запропонують Павлу Вовку прийти з ними до зали засідання Вищого антикорупційного суду. Голова ОАСКу може йти добровільно.

Не буде ніяких "взяти під руки". В принципі, Вовк може спокійно, без жодних ексцесів, прийти на засідання, якщо він вважає, що не є підозрюваним. Нехай доводить це перед судом,
– наголосив Валько.

Втім зауважив, якщо буде встановлено місце перебування Вовка, і він відмовлятиметься добровільно приїхати до залу засідання, може бути застосована певна сила. Але наголосив, що це не є затриманням.

"Це – примусовий привід, адже затримувати суддів можна лише з дозволу Вищої ради правосуддя. Це не передбачає отримання такого дозволу, що чітко передбачено законом "Про судоустрій і статус суддів", – зазначив юрист "Центру протидії корупції".

Дивіться відео 24 каналу:

Що відомо про справу Вовка

  • Влітку 2019 року працівники антикорупційних органів оприлюднили аудіозаписи, в яких судді ОАСК домовлялися про конкретні судові рішення.
  • 17 липня 2020 року НАБУ здійснило обшук ОАСК та опублікувало відеоролик записів розмов.
  • У НАБУ кажуть, що судді виносили неправомірні рішення у своїх інтересах, інтересах бізнес-кіл та деяких політиків.
  • Вовка оголосили в розшук, адже він ігнорував допити НАБУ і не приходив на них. Однак 5 січня суд відмовив у примусовому приводі очільника ОАСК.