Очільник Кабміну пояснив, вартість розподілу газу не повинна перевищувати 1,79 гривні за кубічний метр. Про це Денис Шмигаль написав у фейсбуці.

Важливо Кабмін встановить граничну ціну на газ 18 січня: якою вона буде

Також Шмигаль нагадав, що вже з 1 лютого 2021 року ціна газу для населення знизиться до 6,99 гривні за кубометр.

Чому уряд встановив саме таку ціну

Як сказав Шмигаль, 6,99 гривні за кубометр – це найнижча ціна, яку зафіксували на українській біржі протягом січня.

Державна компанія "Нафтогаз" готова продавати блакитне паливо за цією ціною, тоді як деякі облгази пропонували газ за 10 гривень і навіть більше,
– зазначив прем'єр.

Голова уряду розповів, що дав доручення Міністерству фінансів та Міністерству соціальної політики сформувати механізм субсидіювання, який допоможе людям, що використовують електроенергію для опалення домівок.

Що цьому передувало

  • З 1 січня 2021 року в Україні зросла ціна за розподіл газу. Відповідні зміни наприкінці 2020 року ухвалив тарифний регулятор.
  • Через це у Полтаві, Миколаєві, Харкові та Кривому Розі 10 січня люди вийшли на протест. Вони вимагали повернення старих тарифів.
  • 11 січня на акції протесту вийшли також жителі Львова, Івано-Франківська, Херсона, Кропивницького та Чернівців та деяких інших міст.
  • На нараді 13 січня члени уряду домовилися знизити ціну на газ більш ніж на 30% — до 6,99 гривні за кубометр. Однак така ціна діятиме лише на час карантину.
  • Натомість у МВФ нагадали, що Україна в меморандумі з Фондом взяла на себе зобов'язання щодо тарифів на ринку природного газу.