Для спостереження за екологічною ситуацією на окупованих територіях міністерство планує використовувати супутникові знімки.

Читайте також Може статися трагедія, – Кравчук про недопуск МАГАТЕ на окупований Донбас

Як моніторитимуть ситуацію на окупованих територіях

У відомстві переконані, що використання супутників – найнадійніші джерела інформації.

Використовуючи супутники, хочуть слідкувати за

  • розвитком звалищ,
  • станом ґрунтів,
  • якістю води,
  • змінами в інженерно-транспортній інфраструктурі,
  • виявляти ділянки з надзвичайними ситуаціями.

Питання екологічних проблем на тимчасово окупованих Росією територіях України вже давно гостро стоїть. Зараз нам вкрай необхідно зосередити увагу на цьому,
– наголосили у міністерстві.

Там також додали, що загроза екологічної катастрофи на окупованих землях стосується не тільки їх, а всієї України та навіть Європи.

Радимо ознайомитися Вирубують екзотичні дерева: кримчани просять Путіна зберегти Фороський парк

Екологічна ситуація на окупованих територіях: що відомо

У Мінреінтеграції зазначають, що бойовики на Донбасі тривалий час скидали неочищені стоки шахт у водосховища Донецької та Луганської областей. У результаті там зафіксували значне порушення гігієнічних та екологічних показників.

Наприклад, концентрація нафтопродуктів у воді Волинцівського питного водосховища на Донеччині перевищила гранично допустимі показники у 6 разів, нітратів – у 5,7 раза, сульфатів – у 3,5 раза, а цинку – майже у 4 рази.

Залишається забрудненим Ісаковське водосховище в Луганській області.

Крім того, на Донбасі є загроза радіаційного забруднення. У 1979 році на території шахти "Юнком" у Донецькій області влада СРСР здійснила ядерний вибух. Опісля радіоактивну капсулу залишили в сухому стані та відкачували з шахти воду, аби виключити потрапляння радіації на поверхню і в ґрунтові води.

Однак протягом останніх років бойовики припинили відкачування, тому радіоактивна вода вже надходить у горизонти питної води.