Нині звільнені з полону перебувають у санаторії під Києвом, де проходять самоізоляцію. Про це повідомляє ТСН, журналісти якого поспілкувалися з жінками.

До слова В Україну повернулися 2 жінки та 7 дітей, які перебували у сирійських таборах для біженців: фото

Жінки потрапили в Сирію, повіривши в східну казку й подавшись за своїми чоловіками. Втім, як розповідає одна зі звільнених жінок, яка не хоче називати свого імені, потрапити туди дуже легко, а вибратися – неможливо.

Мій чоловік схвалив рішення, він сам намагався звідти вибратися, але чоловікам це фактично неможливо. Їх переслідують, вбивають,
– розповіла жінка.

У спеціальному таборі для родичів терористів дітей також виховували в дусі "ІДІЛу". Їх називають "вовченятами халіфату". І якби їх не визволили, діти невдовзі могли б поповнити лави терористів.

Інша звільнена жінка Аліме Абасова зізнається: досі важко повірити, коли виходиш на вулицю, а довкола немає озброєних людей. Після самоізоляції вона з 5 дітьми планує поїхати до своїх родичів.

У другої звільненої такої можливості немає, адже її родичі залишилися в окупованому Криму. Тож вона не зможе туди поїхати, аби не мати справи з російськими спецслужбами.

Як проходила операція з повернення українок та їхніх дітей

  • У червні 2019 року створили спеціальну робочу групу, до якої увійшли представники СБУ.
  • Фахівці перевіряли громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв'язків з учасниками терористичної організації "Ісламська держава". За результатами тривалих перевірок контррозвідка СБУ не виявила фактів причетності громадян до терористичної діяльності.
  • У жовтні того ж року запропонований українськими відомствами план евакуаційних заходів був погоджений президентом, але через загострення ситуації на території Сирії евакуацію українців довелося відтермінувати.
  • На можливість забрати українців негативно вплинула пандемія COVID-19. У зв'язку з поширенням коронавірусу на території Сирії та Іраку були впроваджені значні обмеження, зокрема відбулося закриття кордонів та припинилося авіасполучення.
  • Повернутися до процесу евакуації стало можливим лише наприкінці 2020 року, коли стабілізувалася безпекова та епідемічна ситуація в цих країнах.