Заможні німецькі колоністи (Яків Нібур, його син і головний інженер) збудували та розвивали населений пункт. Детальніше – у матеріалі журналістів.

До теми Нью-Йорк вже майже в Україні: комітет Ради дав "зелене світло"

Хто назвав село Нью-Йорком

Ці люди керували заводом із виготовлення жаток та плугів для сільського господарства. А в середині ХІХ століття колоністи назвали селище, яке розташовувалось у балці Кривий Торець, Нью-Йорком.

Яків Нібур і Яків Унгар – підприємець, який мав цегельний завод, їздили в Америку і бачили економічний потенціал Нью-Йорка,
– розповів Новогородський селищний голова Микола Ленко.

Новгородським його нарекли комуністи у 1951 році. Тоді коли між Радянським Союзом та Сполученими Штатами Америки розпочалась так звана холодна війна.

Нью-Йорк в Україні
Активісти намагаються повернути історичну назву / Фото Wikimedia Commons

Історичну назву намагались повернути

Місцеві активісти роками намагались повернути селищу історичну назву.

"Не всі жителі нашого селища знають його історію. Тому що переважав радянський погляд на історію. Тому ми почали просвітницьку роботу", – зазначила координаторка спільноти Український Нью-Йорк на Донеччині Надія Гордіюк.

Український Нью-Йорк
Український Нью-Йорк / Фото DW

І лише позаторік більша частина мешканців таки зголосилась називатись нью-йоркцями. Підтримав рішення селищних депутатів і керівник Донецької області.

Цікаво Нове слово у древній легенді: Стоунхендж могли перенести з Уельсу

Павло Кириленко зробив подання документу на розгляд парламентарів. І профільний комітет підтримав законопроєкт. Тепер його мають проголосувати у залі Верховної Ради. Тим часом у селищі вже будують плани після перейменування.