Джерело: 24 канал

Зараз під словом "Голокост" розуміють переслідування й знищення євреїв та ромів протягом 1933 – 1945 років. У ті роки людей вбивали лише за їхню расову приналежність.

Важливо Зеленський відкрив інсталяцію до Дня пам'яті Голокосту: фото

Володимир Зеленський

Президент України наголосив, що ми живемо в особливо відповідальний час, коли можемо почути про жахіття з перших вуст. Як зауважив Зеленський, у часи гібридної війни ми маємо робити навіть більше, ніж можливо, для збереження правди про Голокост.

З кожним роком це завдання буде все більш важливим і складним для кожного суспільства. Щоб історія не була порожніми словами. Щоб усі усвідомлювали самі й могли розповісти своїм дітям, що падіння нацизму справді було порятунком людства, перемогою тих цінностей, які, власне, й зробили нас людством,
– написав Зеленський.

Він нагадав, що 27 січня 1945 року солдати нашого першого Українського фронту у складі армії Радянського Союзу звільнили в'язнів табору "Аушвіц-Біркенау". Там за роки існування табору смерті вбили понад 1,5 мільйона людей.

Петро Порошенко

П'ятий президент України додав, що першими браму головного табору відчинили солдати 100-ї Львівської дивізії з батальйону полтавця єврейського походження Анатолія Шапіро. Він наголосив, що масштаби загальнолюдської трагедії Голокосту шокують.

Протягом століть українці та євреї живуть разом на одній землі, у спільній країні. Тож ми, українці, розуміємо скорботу євреїв як свою власну. Цей день – нагадування для нас, до чого може призвести політика нетерпимості та ненависті, загострення імперського божевілля й агресивний націоналізм,
– зазначив Порошенко.

Колишній лідер України підкреслив, що сьогодні Україна разом з усім світом молиться за тих, хто пройшов через пекло тотального знищення.

Актуально СБУ опублікувала архіви спогадів киян про Голокост

Андрій Садовий

Мер Львова сказав, що неможна забувати, що всі жахи Голокосту були не десь далеко, а й тут, на наших вулицях. Садовий назвав Голокост чорною сторінкою світової історії, яку неможна перегорнути.

Про Голокост треба розповідати нашим дітям і онукам, щоб ніколи не допустити цього страшного злочину знову,
– написав Садовий.

Міський голова Львова також висловив співчуття всім, хто втратив близьких у цих темних часах.

Історик розповів деталі Голокосту: дивіться відео

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній зауважив, що важко навіть уявити, які страждання пережили люди та їхні рідні через пропаговану нацистами національну, расову, релігійну нетерпимість.

Голокост – велика трагедія для всього людства, адже кривдники знехтували життям та гідністю людини. Кривдники відібрали у людей все, крім головного – їхньої віри в добро, любові до життя та надії,
– сказав Епіфаній.

Як зазначив митрополит, важливо пам'ятати жертв трагедії та робити все для того, що це більше ніколи не повторилося.

Читайте також Німець сміявся – "як шпроти у банку": історик розповів жахливі подробиці про жертв Голокосту

Олександр Ткаченко

Очільник Мінкульту нагадав, що минуло вже багато років, але біль від подій тих часів не відступає.

Радянська влада не просто замовчувала безжалісне ставлення до людства, а й всіляко намагалася стерти українську та єврейську ідентичність. В Україні Голокост відрізнявся особливою жорстокістю: розстріли відбувалися поруч із населеними пунктами. Фактично, на очах місцевих жителів,
– наголосив Ткаченко.

Віг додав, що епіцентром знищення євреїв на мапі Голокосту стало урочище Бабин Яр – одне із найбільших масових місць розстрілів під час Другої світової війни. Траченко закликав українців знати про переломні та трагічні моменти у нашій історії. Адже, як він сказав, тільки усвідомлюючи минуле – можливі мир та єдність у майбутньому.

Володимир Гройсман

Колишній прем'єр України вшанував пам'ять жертв Голокосту.

Біль за мільйони знищених людей і досі залишається з нами. Як і ненависть до звірської нацистської ідеології,
– підкреслив Гройсман.

Святослав Вакарчук

Політик та лідер гурту "Океан Ельзи" зауважив, що людям 21 століття важко навіть уявити жахіття, що відбувались на наших землях ще за пам'яті наших бабусь та дідусів.

Та болісний урок, який винесло людство з цієї трагедії, потрібно пам'ятати кожного дня. Гідність, свобода, життя людини – є найвищими цінностями. Те, що починається з ненависті, упереджень і фанатизму, може привести до вбивства мільйонів,
– підсумував Вакарчук.

Він додав, що наша задача – не забувати про ці страшні сторінки історії.