Джерело: 24 канал

Тоді 29 січня 1918 року біля села Пам'ятне загони київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" намагалися втримати навалу Червоної гвардії. Російські більшовики рвалися захопити Київ – столицю молодої держави УНР.

Зверніть увагу Військові ліцеїсти презентували кліп на честь Героїв Крут: потужне відео

Студенти стримували армію

Страшній трагедії під Крутами передували кількаденні бої під проводом есера Михайла Муравйова. Навалу більшовиків стримували студенти юнацької школи на чолі з командиром Аверкієм Гончаренком. Сили були не рівні.

Всі учасники бою під Крутами – фронтовики, студенти, курсанти, старшини були добровольцями,
– розповів представник Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко.

Відтак на підмогу Гончаренку вирушила щойностворена перша сотня студентського куреня "Січових Стрільців". Вони вступили в нерівний бій. Він тривав, допоки у противника не закінчились кулі. Українцям вдалося 5 годин стримувати наступ озброєної армії Муравйова.

Крути
У бою під Крутами усі були добровольцями / Скриншот з відео

Більшовики розстріляли полонених

Надвечір почали відступати, от тільки наймолодші – команду про відступ не почули. Юні солдати загубилися в лісі і їх взяли в полон. На ранок юнаків по-звірячому розстріляли. Ця страшна жертва стала справжнім потрясінням для України.

Яка кількість загиблих

Точна кількість загиблих невідома досі:

  • командир Гончаренко у спогадах говорить про 250 бійців;
  • сучасні оцінки – приблизно 100 загиблих.

До того ж більшовиків загинуло щонайменше 300. І звичайно як і в кожній історичній події виникли міфи, які розвіяв історик Сергій Бутко. Вбиті горем батьки солдатів казали, що їхніх синів насильно відправили захищати Київ, а хтось був впевнений, що тільки студентів взагалі було понад 300.

Крути
Точна кількість загиблих у війні невідома / Скриншот з відео

В бою були не тільки студенти

Та насправді серед бійців бою під Крутами була не тільки молодь, а й армія. Вона змогла завдати ворогу втрат у щонайменше 300 осіб. І хоч бій під Крутами закінчився поразкою, проте на деякий час тимчасово зупинив наступ більшовиків на Київ.

Важливо Обстріли бойовиків і вогонь у відповідь від українців: яка ситуація на Донбасі за добу

Завдяки виграному часу урядовці встигли підписали мирний договір у Бресті, який де-факто визнав незалежність Української Народної Республіки на міжнародному рівні.

На початку червня 1918 року українці разом з союзниками Німеччини і Австро-Угорщини повністю викинули більшовицького агресора з території України. Це була перемога,
– зауважив Бутко.

Багато людей порівнюють Героїв Крут із сучасними воїнами, які боронять Україну на Донбасі. Як і 100 років тому – той самий ворог, ті самі герої – патріоти-добровольці, і бій, який триває.

Бій під Крутами: дивіться відео 24 каналу