У суспільстві є велика увага до люстрацій, тому просто так комусь неможливо пробачити. Про це заявив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Читайте також Люстраційну перевірку поки не пройшли 7 міністрів: перелік

За його словами, законодавство про люстрацію було досить тотальним та не давало можливості судового контролю. Резніков зазначив, що людина не могла порушити питання про скасування щодо неї люстраційних норм, якщо її право несправедливо обмежили.

Судовий контроль має бути для того, щоб людина могла заявити, що її даремно внесли до тієї чи іншої категорії і вона не має під неї підпадати,
– наголосив він.

На думку Резнікова, через недосконалість попереднього закону потрібно ухвалити новий, однак згідно зі стандартами ООН.

До теми Люстровані посадовці вже відсудили в України чималу суму: що буде далі

Міністр зазначив, що варто запровадити обмеження щодо обіймання посад громадянами, які були причетні до діяльності окупаційних сил та їхніх адміністрацій. Зокрема, таких осіб варто ділити на кілька категорій залежно від місця служби або роботи.

"Якщо людина віддано служить окупаційному режиму, то вона точно не може працювати в деокупованому Донбасі або в Нацполіції", – наголосив Резніков.

Міністр також додав, що можуть створити орган, який ухвалюватиме рішення щодо обмеження прав.

Люстрація в Україні: коротко

  • В Україні у 2014 році набув чинності закон "Про очищення влади". Його застосовують до осіб, які щонайменше рік обіймали вищі керівні посади під час правління Віктора Януковича у 2010 – 2014 роках. Такі люди не мають права працювати в органах державної влади протягом 10 років.
  • Згідно з висновком Європейського суду, люстрація в Україні є занадто широкою. Зокрема, через це багато людей постраждали безпідставно, тому держава зобов'язана забезпечити механізм, щоб відновити порушені права.
  • У червні 2020 року Міністерство юстиції розробило законопроєкт про внесення змін у закон про люстрацію. Однак згодом уряд зняв з розгляду зміни до закону.