Влада готується реагувати на ускладнення погодних умов протягом 13 – 17 січня. Відповідні заходи прийняли за результатами засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомляє пресслужба Кабінету Міністрів.

Читайте також В Україну прийшла справжня зима: як поводитися на дорогах

Що робитимуть у зв'язку з погіршенням погоди

Пункти обігріву, безперебійність надання компослуг

  • Обласні та Київська міська держадміністрації за участю органів місцевого самоврядування мають розгорнути мережу пунктів обігріву і забезпечити їх продуктами, одноразовим посудом, паливом та іншими предметами першої необхідності.

Через ЗМІ та соцслужби вони мають поінформувати населення про місця розташування таких пунктів та допомогу, яку у них надаватимуть.

  • Соціальні служби мають активніше надавати допомогу незахищеним верствам населення, аби не допустити їх обмороження та загибелі.
  • Міненерго разом з обласними та Київською міською держадміністраціями повинні забезпечити стале функціонування систем електро-, тепло- та газопостачання.

У випадку виникнення аварії – першочергово відновити системи життєзабезпечення лікарень, закладів освіти інших важливих об’єктів.

  • Мінінфраструктури, Національна поліція, ДСНС, Укравтодор та Укртрансбезпеки мають інформувати через ЗМІ перевізників та водіїв про очікуване ускладнення ситуації на дорогах.

Спецтехніка на дорогах

  • В областях, де очікуються інтенсивні опади, повинні вивести снігоочисну та посипальну техніку на найбільш складні ділянки доріг.
  • Крім того, мають забезпечити профілактичне оброблення дорожнього покриття та прибирання снігу на автошляхах.
  • А також вчасно приймати рішення щодо обмеження руху транспорту з відповідним інформуванням про це.

Зверніть увагу Сильний мороз і небезпека на річках: українців попередили про погіршення погоди

Погода в Україні: що кажуть синоптики

  • За прогнозами Укргідрометцентру очікується погіршення погодних умов. Зокрема, у східних, Сумській, Полтавській, Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій областях буде значний сніг, пориви вітру 15 – 20 метрів за секунду, хуртовини та ожеледиця на дорогах.
  • У Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях – налипання мокрого снігу та ожеледь (І рівень небезпечності).
  • Крім того, 15 – 16 січня в Україні очікується зниження температури вночі до -12…-18 градусів морозу, місцями в північних областях до -21 градуса, вдень до -10...-16 градусів. А 17 – 18 січня холодна погода утримається.