Джерело: 24 канал

Це питання депутати обговорили 3 лютого. Перейменування підтримали 18 членів комітету, голосів проти не було. Тож тепер остаточне рішення – за Верховною Радою.

Читайте також У Раду намагався прорватись невідомий чоловік: відео

Що варто знати про український Нью-Йорк

На засідання комітету запросили представницю громади Новгородського – Крістіну Шевченко. Вона детальніше розповіла про обставини перейменування.

Проте у 1951 році радянська влада захотіла перейменувати селище на Новгородське. Мовляв, воно "не дуже вже по-російськи й звучало", а також було співзвучне з американським Нью-Йорком.

Місцевих жителів не запитували про перейменування. Навіть вже 2 – 3 роки після цього вони не знали, що живуть вже у Новгородському, а не у Нью-Йорку,
– наголосила Шевченко.

Й підкреслила, що селище розташоване за 6 кілометрів від окупованої Горлівки. Триває російсько-українська війна, тому його мешканцям особливо важливо говорити про українське та європейське коріння.

"Нам дуже важливо розбудовувати й надалі українську Україну на лінію зіткнення", – зауважила Шевченко та попросила депутатів підтримати перейменування.

Народні депутати про перейменування

Депутат від "Голосу" та перший заступник голови комітету Роман Лозинський перед голосуванням наголосив, що відновлення історичної справедливості – це завжди добре.

Крім цього, народний обранець звернувся до мешканців поки що Новгородського, а у майбутньому, найімовірніше, вже українського Нью-Йорка.

Заокеанський Нью-Йорк також колись був маленьким поселенням, а зараз став великим гігантом. Я переконаний, що ця громада також має всі шанси на такий розвиток,
– підкреслив він.

"Слуга народу" Віталій Безгін наголосив, що усі процедури щодо перейменування дотримані. А також підкреслив, що необхідність такої ініціативи раніше відзначили в Інституті нацпам'яті.