Відповідна урядова постанова була ухвалена під час засідання Кабміну 16 грудня 2020 року. Про це інформує 24 канал.

Дивіться також Україна вийшла з авіаційних договорів СНД через польоти Росії до окупованого Криму

Згідно з постановою, денонсуються такі договори:

  • Гірнича хартія держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, прийнята 27 березня 1997 року у Москві.
  • Угода про координацію міждержавних відносин держав-учасниць СНД в галузі використання атомної енергії в мирних цілях, закріплена 31 травня 2013 року у Мінську.
  • Угода про координацію міждержавних відносин в галузі електроенергетики СНД, вчинена 14 лютого 1992 року у Мінську.
  • Угода про основні принципи співробітництва в галузі мирного використання атомної енергії, вчинена 26 червня 1992 року у Мінську.
  • Протокол про внесення змін до Угоди про основні принципи співпраці в галузі мирного використання атомної енергії від 26 червня 1992 року, вчинений 31 травня 2013 року у Мінську.

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту постанови, правова база співпраці з СНД в енергетичній сфері здебільшого втратила своє практичне значення і потребує перегляду щодо відповідності сучасному стану міжнародних відносин у цій сфері.

Що таке денонсація?

Це припинення дії міжнародного договору шляхом повідомлення однієї держави іншій про припинення дії укладеної між ними угоди, здійснене в порядку і в термін, обумовлені цим договором.

Вихід України з угод СНД: що відомо

  • 2 вересня, Кабмін розірвав 3 угоди в рамках Співдружності незалежних держав. Україна припинила участь в угоді про співробітництво у галузі ветеринарії, угоді про співробітництво у галузі санітарної охорони територій держав — учасниць СНД та угоді про створення Координаційної ради з карантину рослин держав — учасниць СНД.
  • Після цього 9 жовтня уряд підготував ще один законопроєкт, згідно з яким, Україна вийшла з угоди СНД щодо незаконної міграції.
  • Вже наприкінці листопада Україна вийшла з договору про спільну монопольну політику країн СНД.

Чому Україна виходить з СНД?

Співдружність незалежних держав – це регіональна міжнародна організація, яка створена з колишніх республік Радянського Союзу на їхніх територіях. Україна була однією з членів-ініціаторів створення СНД. Україна й Грузія вийшли зі співдружності після того, як Росія розпочала війни на їхніх територіях.