Україна також вживатиме заходів до осіб, які причетні до незаконного аукціону на окупованому півострові. Про це заявив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков.

Дізнайтеся більше Росія продала завод "Масандра" у Криму: МЗС України назвало це нікчемним рішенням

До чого готується Україна

За словами Рєзнікова, Мінреінтеграції буде:

  • ініціювати національні санкції;
  • ініціювати судове переслідування, зокрема і в міжнародних судах;
  • звертатися до міжнародних партнерів про внесення винних у санкційні списки і посилення санкцій щодо них.

Всі наявні у відкритих джерелах документи, зокрема, протоколи, заявки, біографії керівництва так званого міністерства в Криму, що організувало це, у нас вже є. Санкційний пакет вже готується,
– додав міністр.

Що відомо про продаж "Масандри"

  • У понеділок, 14 грудня 2020 року, окупаційна влада Криму продала підприємство з аукціону.
  • Придбала завод зареєстрована у Санкт-Петербурзі компанія "Південний проєкт", яка є дочірнім підприємством Банку "Росія". Цікаво, що сам банк та його основні публічні бенефіціари знаходяться під міжнародними санкціями з березня 2014 року.
  • Окрім переможця на аукціон заявилася ще одна компанія, зареєстрована у Москві, зі статутним капіталом у 135 доларів США.
  • Продажна ціна винзаводу мінімально перевищила стартову. Це свідчить про заздалегідь узгодженого переможця аукціону.

Що відомо про винзавод "Масандра"?

Національне виробничо-аграрне об'єднання "Масандра" володіє унікальною колекцією вин та традиціями виноробства. Розміщений завод в селищі Масандра на Південному березі Криму.

Це було найбільше підприємство України та Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин. Колекція вин "Масандри" складала близько 1 мільйона пляшок і є одною з найбільших у світі, яку у 1998 році занесли до Книги рекордів Гіннеса.