Засідання Ради асоціації України та Європейського Союзу 2021 року "засвідчило високий рівень підтримки України". Про це український прем'єр-міністр Денис Шмигаль написав у фейсбуці 14 лютого.

До теми Про що домовились Україна та ЄС: спільна заява після Ради асоціації

Головні підсумки переговорів з Євросоюзом

Про перегляд Угоди про асоціацію

З віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом "домовилися про подальшу лібералізацію торгівлі між Україною та ЄС". Мовиться про збільшення квот продукції, виготовленої в Україні.

Це ще більше закріпить позиції України на європейських ринках та дасть можливість українським виробникам розкрити свій експортний потенціал,
– запевнив Шмигаль.

За його словами, Україна очікує "продуктивної роботи з європейськими партнерами" з метою виходу на літній саміт Україна – ЄС "з конкретними рішеннями".

Про промисловий безвіз

Прем'єр заявив, що представники Євросоюзу вже оцінюють готовність України до підписання угоди про промисловий безвіз.

Це відкриє широкі торговельні можливості для малого й середнього бізнесу, який зможе реалізовувати свій товар на ринках ЄС,
– пояснив Шмигаль.

Підписати відповідну угоду хочуть вже цього – 2021 – року.

Про спільний авіапростір

Також невдовзі уряд планує підписати з ЄС угоду про спільний авіаційний простір. Представник Євросоюзу Жозеп Боррель підтвердив, що "Україна виконала всі умови для її підписання".

Спільний авіаційний простір з ЄС означатиме більше рейсів між Україною та ЄС (зокрема, більше нових напрямків), що сприятиме розвитку вітчизняної авіації й туристичної галузі,
– написав прем'єр.

Шмигаль вважає, що угода про спільний авіаційний простір України та ЄС "матиме загалом позитивний ефект на економіку".

Про долучення України до енергосистеми ЄС

Ми вже виконали всі умови для приєднання української енергетичної системи до європейської мережі ENTSO-E у 2023 році. Залишилося завершити технічні моменти,
– запевнив Денис Шмигаль.

Інші важливі домовленості України та ЄС

  • З віцепрезиденткою Єврокомісії Маргрет Вестагер делегація України обговорила "підписання угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг". Вестагер запевнила, що "приємно вражена" цифровізацією в Україні.
  • З віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовічем домовилися про "виготовлення літій-іонних акумуляторів, попит на які сьогодні різко зростає у зв’язку з курсом ЄС до кліматично нейтрального континенту".
  • З виконавчим віцепрезидентом Франсом Тіммермансом "провели перший предметний діалог щодо долучення України до ініціативи Green Deal", з метою "краще імплементувати сучасні тренди зеленої енергетики в Україні".
  • Україна має потужну підтримку "довкола протидії російській агресії та звільнення українських територій". Зокрема, у Європарламенті привітали створення Кримської платформи для деокупації півострова.
  • Європейський інвестиційний банк надасть Україні 50 мільйонів для закупівлі вакцин та сучасного холодильного обладнання, а 270 мільйонів – на модернізацію міжнародного аеропорту "Бориспіль".
  • Україна й Люксембург обговорили співпрацю в IT та космічній галузі: "Ми розраховуємо невдовзі підписати меморандум про співпрацю в цих напрямках, а також угоду про економічне співробітництво".

Цікава думка Самі винні: яку умову не виконує Україна на шляху до НАТО та ЄС