Про це прем'єр-міністр України розповів в інтерв'ю німецькому виданню Bild. У 2020 році, повідомив Шмигаль, українською ГТС до Європи доставили 55,8 мільярда кубів російського газу.

До теми Добудова "Північного потоку-2" в обмін на допомогу Україні: Шмигаль відреагував на заяви

Через українську ГТС – найдешевший транзит

Це найкоротший транзитний шлях блакитного палива у Європу. Відповідно – це найдешевша ціна за транзит. Крім того, Україна завжди була надійним транзитером,
– пояснив Шмигаль.

"Північний потік-2" поставить під загрозу енергетичну безпеку Європи

Запуск "Північного потоку-2" означає не лише втрату для України кількох мільярдів євро доходу. Це також поставить під загрозу енергетичну безпеку Євросоюзу. За словами українського прем'єра, проєкт дозволить продовжити фінансувати агресію Росії проти України. Саме тому санкційну політику проти російського трубопроводу необхідно зміцнювати.

Зеленський назвав проєкт пасткою для всієї Європи

Зазначимо, раніше під час розмови з президентом Литви Гітанасом Наусєдою Володимир Зеленський наголосив, що російський газопровід "Північний потік-2" є пасткою не лише для України, а й для всієї Європи.

Що відомо про "Північний потік-2"

  • Проєкт російської компанії "Газпром" передбачає будівництво трубопроводу в обхід України до Європи.
  • Через потужні санкції США будівництво трубопроводу тимчасово припинили.
  • Проте Росія відновила будівництво "Північного потоку-2" у грудні 2020 року.
  • Раніше планували завершити роботи до квітня 2021 року, згодом – до червня. Проте станом на березень запуск проєкту анонсували на вересень.