Старший науковий співробітник Інституту держави та права Микола Сірий розповів, що в певних регіонах держави вже давно треба було проводити більш серйозну роботу для визначення зв'язку певних осіб з Україною та іншими державами. Це потрібно, щоб дізнатися, з якою саме державою людина має більш тісний зв'язок.

Читайте також "Так" для країн ЄС і "ні" для Росії, – Кулеба про подвійне громадянство українців

На думку Сірого, якщо особа декларує інформацію про себе та починає працювати задля держави, то цей зв'язок має бути тісним і визначеним. Як він зазначив, якщо говорити про форми реалізації, то з цим будуть труднощі.

Саме на законодавчому рівні треба визначати вимоги й щодо громадянства, й щодо функціонування державної служби,
– наголосив науковець.

До теми За зміни до Конституції Верховна Рада візьметься у квітні, – Корнієнко

За словами Сірого, якщо влада захоче сформувати якийсь орган, який буде проводити розслідування і шукати осіб з подвійним громадянством, то вона може наразитися на проблеми відповідності демократії.

"Якщо ми декларуємо свободу вибору особи як базову цінність, яка лежить в основі нашого розвитку, то її треба поважати у всіх сферах", – розповів він.

Науковець підсумував, що саме тому в питанні декларування треба робити основний акцент на правдивості вказаної інформації.

Указ щодо подвійного громадянства зрушить серйозні процеси в державі: дивіться відео

Що цьому передувало

  • Рада національної безпеки й оборони 26 лютого 2021 року розглянула питання подвійного громадянства для українців.
  • Кабінет Міністрів України має розробити спеціальний законопроєкт, який регулюватиме це питання.
  • Володимир Зеленський 4 березня ввів у дію рішення РНБО щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства.

Нардепи про рішення РНБО щодо подвійного громадянства: дивіться відео 24 каналу