Про це розповів колишній голова Верховної Ради Олександр Турчинов. І додав, що наші військові на півострові фактично без зв'язку з центром протрималися близько місяця.

Зверніть увагу Турчинов пояснив, чому не вдалося зберегти Крим

Він пригадав, що дуже багато українських солдатів перейшли на бік Росії під час окупації Криму. Відтак залишилось близько 30% військовослужбовців, які не здали Україну. Вони отримали команду обороняти свою військову частину.

"Вони дали нам той час, який був необхідний, щоб підготуватись до відбиття російського наступу", – відзначив Олександр Турчинов.

Росія готувалась до вторгнення вже на материкову Україну, – Турчинов

За його словами, російський начштаб (начальник штабу – 24 канал) сконцентрував на українському кордоні дуже потужне військове угрупування – понад 200 тисяч військовослужбовців з резервами, а на прикордонних аеродромах розмістив штурмову авіацію.

Росія готувалась до вторгнення вже на материкову Україну. 1 березня 2014 року парламент РФ дав згоду на введення військ в Україну,
– повідомив політик.

Він підкреслив, у ті дні військове керівництво України очікували наступ російських військ на кількох стратегічних напрямках:

  • київському;
  • харківському;
  • донецькому.

Крім цього, була небезпека, що Росія піде в наступ з півострова, адже там було сконцентровано дуже багато їхніх військ – саме в напрямку Херсону й Одеси.

Втім Олександр Турчинов розповів, що Генштаб міг виставити тоді всього декілька батальйонів тактичних груп – це близько 5 тисяч військовослужбовців, які хоч якось могли виконувати бойові завдання.

Турчинов: Ми готували мобілізацію

Ексголова Верховної Ради зазначив, військове керівництво почало на початку 2014 року активно готувати мобілізацію. Однак її не можна було одразу оголосити, тому що в Україні була повністю зруйнована система військкоматів.

Вони ж серйозно готувались до війни проти нас. І російська агентура, яка фактично керувала Міноборони та Генеральним штабом в часи Януковича, знищила всю інфраструктуру, зокрема, і реєстр військового зобов'язання,
– наголосив він.

Крім цього, потрібно було навчати Збройні сили України відбивати наступ ворога.

Читайте також Донбас виявився не потрібним Путіну, – Казанський різко оцінив 7 років "русской вєсни"

За словами Олександра Турчинова, фактично більшістю військових службовців тоді була молодь – 18-річні солдати строкової служби. Вони протягом року взагалі не стріляли. Тому відбулися масштабні навчання весняного призову, під час яких в екстремальних умовах готували ЗСУ до відбиття російського наступу.

"Також відновлювали нашу зброю, військову техніку, яка фактично була непридатною для використання. Щоб коли розпочнеться вторгнення на Сході, ми могли зупинити його і відбити наступ", – підсумував він.

Олександр Турчинов про вторгнення Росії в Україну: дивіться відео