За словами колишнього голови Верховної Ради, був надто обмежений інструментарій та можливості країни, яка перебувала у критичному стані. Зокрема, у важкому економічному становищі.

Читайте також Очікували допомоги Києва: чи були шанси захистити Крим від окупації

Олександр Турчинов підкреслив, Крим можна було б захистити, якби ми:

  • не відмовились від нашої стратегічної (ядерної) зброї;
  • не пішли б на розподіл Чорноморського флоту і не створили там потужну російську базу;
  • не підписали Харківські угоди;
  • системно не знищували і не роззброювали нашу армію.

Ви знаєте, той стан, коли говорять, що Крим можна було захистити... Армія фактично на початку 2014 року була не здатна захищати свою країну,
– наголосив він.

І додав, що на момент окупації півострова на рахунку в казначействі було близько 100 тисяч гривень. Відтак надто був обмежений інструментарій, щоб його можна було використовувати.

Континентальна війна була головною небезпекою, – Турчинов

Колишній голова Верховної Ради зауважив, чимало людей не розуміють, що головною небезпекою була повноцінна континентальна війна. У російському генштабі планували завершити повну окупацію, і зламати українських військових в Криму до 1 березня.

"Тоді, 1 березня, рішення прийняв російський парламент, і почалось континентальне вторгнення", – розповів Олександр Турчинов.

Зверніть увагу Росія буде зруйнованою, як і СРСР, – Турчинов розповів, як Україні повернути Крим

На його думку, Україна змогла тоді зламати плани Кремля і захистити нашу державу. Але Росія побачила, як вдалося придушити всі сепаратистські заколоти – від Харкова до Одеси.

Тоді вони й розпочали військову операцію на Донбасі, яка продовжується і зараз. Це реалії того часу, їх треба знати і розуміти,
– підсумував він.