Це трапилося вже у 2021 році, після того, як Офіс генпрокурора оголосив Тупицькому про підозру. Про це мовиться у розслідуванні "КСУ: Хроніки свавілля".

Увага НАЗК склало 6 протоколів на Тупицького та ще трьох суддів КСУ

Справи на суддю Тупицького продовжували розподілятися і після того, як держохорона припинила пускати його до приміщення КСУ.

Поки відомо про 3 справи, які розподілили на суддю.

Перша справа – це конституційна скарга від громадянина Володимира Єрьоміна. Вона надійшла 5 січня 2021 року та стосувалася відповідності Конституції окремих положень таких законів:

  • "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні";
  • закону "Про національну поліцію".

25 січня на Тупицького була розподілена ще одна скарга – від громадянина Олега Тищенка. Вона стосувалася відповідності Конституції окремих положень закону "Про Державний земельний кадастр".

Третя справа потрапила на Тупицького 22 лютого 2021 року. Це конституційна скарга громадянки Наталії Калашник щодо відповідності Конституції окремих положень Господарського процесуального кодексу України.

Як це прокоментували у КСУ

На питання журналістів, як саме розглядає справи відсторонений суддя Тупицький (який також не має доступу до приміщень суду), у Конституційному Суді повідомили: "Автоматичний розподіл звернень до суду щодо судді Тупицького означає виконання передбачених законом №2135, регламентом та інструкцією зазначених вище заходів щодо усіх конституційних подань, звернень, скарг, що надходять до суду, з метою їхнього розподілу між усіма суддями, включаючи Тупицького".

Чим ще займається Тупицький у суді

Ба більше журналісти встановили, що Тупицький також готує для інших суддів КСУ проєкти порядку денного. Тобто частково це він вирішує, що саме їм треба розглядати, а що – ні.

Сам Олександр Тупицький на прохання журналістів про коментар поки не відповів.

Чи насправді "відсторонили" Тупциького: дивіться у відео програми "Схеми"

Що відомо про відсторонення Тупицького: головне

  • Наприкінці жовтня 2020 року КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального Кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Таке рішення розкритикували і українське суспільство, і міжнародні партнери.
  • Офіс генерального прокурора 28 грудня 2020 року надіслав поштою повідомлення про підозру голові КСУ Олександру Тупицькому в підкупі свідка та введенні в оману суду шляхом свідомо неправдивих показів свідка.
  • 29 грудня Володимир Зеленський відсторонив Олександра Тупицького з посади глави КСУ, а наприкінці лютого 2021 року зробив це знову – до 28 березня. Але суддя продовжує отримувати зарплату.

Що відомо про суддю ТупицькогоЩо відомо про Олександра Тупицького / Інфографіка 24 каналу