Відомо, що позивачами виступили Олександр Тупицький та Олександр Касмінін. Раніше Тупицький вже назвав указ Зеленського "протиправним та незаконним".

Важливо Тупицький скликає спецзасідання КСУ через своє звільнення

Реєстраційний номер справи – №9901/96/21. У ньому Тупицький та Касмінін оскаржує указ Володимира Зеленського від 27 березня 2021 року.

Про який указ мовиться

  • 27 березня Володимир Зеленський скасував указ Віктора Януковича від 14 травня 2014 року. Цим указом президент-втікач призначив Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ.
  • Представник Володимира Зеленського в КСУ Федір Веніславський запевнив, що це рішення є законним і виданим в рамках повноважень президента.

Раніше, коментуючи скасування указів щодо суддів КСУ, глава держави підкреслив, що Тупицький та Касмінін можуть "відправлятися на заслужений відпочинок".

Хто такий Олександр Тупицький?

Тупицький став суддею КСУ ще у травні 2013 року з легкої руки Януковича. До того він працював звичайним суддею першої інстанції. Тупицький віддячив Віктору Януковичу за своє призначення, проголосувавши за рішення, яке дозволило президенту-втікачу узурпувати владу. Зараз Тупицького підозрюють у наданні неправдивих свідчень та в підкупі свідка. Зокрема, 19 січня 2021 року слідчі ДБР повідомили йому про підозру. Тупицького відсторонили від виконання посадових обов'язків до 28 березня.