Декілька років тому міжнародні компанії, що спеціалізуються у нафто-газовій галузі планували розробляти в Україні так званий сланцевий газ, проте з падінням ціни на нафту – це стало не вигідно. Про це розповіла юристка Центру протидії корупції Тетяна Шевчук.

До теми Для "Нафтогазу" критично важливий випуск єврооблігацій, – голова наглядової ради

Проблема щодо дозволів на користування надрами

Вона пояснила, що у такий спосіб, як у державі роздавали дозволи щодо користування надрами – невідомим фірмам та непрозоро, відомим світовим корпораціям просто нецікаво виходити на ринок, який вони не розуміють.

Мовиться про те, що перед ними може постати питання домовленості щодо ліцензій у непрозорий спосіб, додала Шевчук.

Ситуація з надрами не змінилася. Ми досі не контролюємо власників спецдозволів, оскільки коли видавали дозволи на користування надрами, це відбувалося у непрозорий спосіб,
– зазначила юристка ЦПК.

Доступ до інформації про власника – не визначальний фактор

Фактично держава роздавала дозволи невідомим компаніям, нібито не знаючи, хто є власниками, зауважила Тетяна Шевчук. Водночас вона сказала, що декілька років тому відповідна процедура змінилася, принаймні стала доступною інформація про власників.

"Але зараз все одно розкриття бенефіціарного власника при аукціоні, при продажі ліцензії, не є визначальним фактором. Фактично можна продати дозвіл на користування надрами будь-якій компанії і вона потім змінить власника. Держава цього не контролюватиме", – розповіла юристка.

Тетяна Шевчук про ситуацію щодо дозволів на користування надрами: дивіться відео