За його словами, відносними позитивними явищами в підготовці до другого читання проєкту бюджету на 2021 рік можна вважати збільшення на майже 4 мільярди видатків на медицину, зменшення дефіциту бюджету та скорочення видатків на утримання органів державної влади. Про це Данило Гетманцев розповів у коментарі УНН.

Дивіться також Бюджетної ночі не буде, всі "хотєлки" врахували, – нардеп з "Голосу" про бюджет-2021

Він пояснив: є позитивні речі в підготовці бюджету до 2 читання, а це:

  • Зменшення дефіциту на 0,5% (щоправда, його пропонували зменшити на 1%)
  • Збільшення видатків на медицину.

"Знову ж таки, лише на 4 мільярди гривень.Тоді як, глава МОЗ вимагає збільшення фінансування на понад 50 мільярдів", – зазначив нардеп.

  • Скорочення деяких видатків на фінансування органів державної влади. Йдеться про митницю та Бюро економічної безпеки.

"Але залишилися видатки на фінансування Офісу Президента. Така собі історія. Не те щоб це принципово розв'язувало соціальні проблеми в країні, адже це суми не порівнянні, але з точки зору загальної справедливості – не час підвищувати видатки на утримання органів державної влади. Тому, питання до проєкту бюджету залишилися", – додав він.

Також Гетманцев зазначив, що бюджет повинен бути прийнятий якомога швидше, й підстав для затягування розгляду немає.

Я не бачу підстав не підтримувати бюджет. Я розумію, що це треба зробити якнайшвидше, адже від цього залежить і місцевий бюджет, і вся фінансова система. Я розумію, що "дива не сталося" з цим проєктом і не станеться. Це бюджет бідної країни, яка перебуває в кризовому становищі. Найбіднішої країни Європи. Таким цей бюджет і є, і буде. Навряд чи ми зможемо щось змінити,
– наголосив він.

Гетманцев додав: і зауваження, які в нього особисто були до законопроєкту, залишилися. Але він все ж збирається підтримувати "цей поганий бюджет".

Він також повідомив, що голова комітету Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак планує перед голосуванням за проєкт бюджету провести додаткові консультації, адже освітня сфера "була позбавлена перед другим читанням фінансування".

"А чи буде загальна підтримка Бюджету й переконання інших колег – це предмет консультацій та перемовин. Я думаю, що можливі якісь компромісні варіанти. Десь буде якесь збільшення, але не в тому обсязі, на який розраховують колеги", – підсумував Гетманцев.

Держбюджет 2021 основні цифри Інфографіка
Що передбачає бюджет на 2021 рік / Інфографіка 24 каналу