Джерело: 24 канал

Канали Медведчука – це не медіа, а інструмент гібридної війни Росії проти України. Таку думку в ефірі висловив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

До теми Козак міг займатися терористичною діяльністю, – депутатка Устінова

Гаманець Медведчука

За його словами, своїм рішенням Президент України Володимир Зеленський закрив ці пропагандистські машини

Максимально просто: Козак – це гаманець Медведчука, через якого політик фінансує свої очевидно російські проєкти. Перш за все, мовиться про медійні проєкти гібридної війни, якими і є ці телеканали,
– зазначив Шабунін.

Він відзначив, що оскільки Медведчук – під санкціями США, то для того, щоб їх обходити, він користувався юридичними компаніями, заснованими Козаком. Але, окрім нього, є ще його дружина, через 98 компаній якої він робить те саме.

Важливий крок української влади

Тому, як сказав Шабунін, українська влада зробила дуже важливий перший крок – наклала санкції на Козака. Водночас завдання експертів та громадянського суспільства зараз – переконати США розширити санкції на Козака і компанії його дружини.

Хто може "знести" санкції

Підстави запровадження санкцій чітко виписані у рішенні РНБО. Очільник Центру протидії корупції відзначив, що їх може "знести" Верховний суд.

Я думаю, що Медведчук і ОПЗЖ побіжать туди зі спробою оскаржити рішення президента. Чи вдасться їм це – будемо бачити,
– відзначив Шабунін.

Також він додав, що слабким місцем є Конституційний Суд. Парламент так і не спромігся розв'язати проблему у цій юстиції. Цей суд вже ухвалював рішення на користь кремлівської агентури.

Ще одне слабке місце – Київський окружний адмінсуд. "В ньому не можна оскаржити самі санкції, але можна пробувати зупинити результати їхніх дій, тобто рішення окремих органів", – додав експерт.

Санкції проти Козака: що відомо

Санкції РНБО
Санкції РНБО / Інфографіка 24 каналу