Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін у відеоблозі "Право на гідність" розповів, що під час обрання суддів до ВРП, важливу роль також відіграв Анатолій Марцинкевич. Це член Вищої кваліфікаційної комісії суддів часів президентської каденції Віктора Януковича, якого люстрували після Революції Гідності.

Читайте також Захищають судову мафію: кому передали контроль за правосуддям в Україні

За словами Шабуніна, саме Марцинкевич кожного року організовує обрання з'їздом суддів членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Цього року на з'їзді він знову роздав делегатам списки з прізвищами тих, за кого вони мають проголосувати,
– заявив Шабунін.

Як розповів керівник ЦПК, з 4 людей зі "списку Марцинкевича" членами Вищої ради правосуддя стали 3. Варто зауважити, що голосування було таємним.

До теми З'їзд суддів у Києві: якою була мета події та як на це відреагували в Україні й за кордоном

Шабунін припустив, що якби увесь процес був чесним, то передбачити кого саме оберуть було б неможливо. Однак, на його думку, усе було навпаки.

"Зараз вже 2021 рік, а судовою системою до цього часу керують люди Януковича. Проходять революції, переобирають президентів і депутатів, а суддівська мафія лишається незмінною", – підсумував Шабунін.

Повний випуск "Право на гідність": дивіться відео

З'їзд суддів у Києві: коротко

  • У київському готелі "Президент" впродовж 9 – 11 березня проходив з'їзд суддів з усієї України.
  • Люди вийшли на протест через суддівське свавілля. Вони заявляли, що обирати нових членів ВРП та суддю Конституційного Суду треба лише після зміни самих правил обрання.
  • Попри протести, на з'їзді 9 березня обрали 3 членів Вищої ради правосуддя за квотою. Вони вже склали присягу.
  • 10 березня на з'їзді обрали 4 члена Вищої ради правосуддя – суддю Луцького міськрайонного суду Інну Плахтій.