Джерело: "6/9" на 24 каналі

Про скандальний вирок Сергію Стерненку, реакцію Володимира Зеленського та судову систему в Україні в ефірі програми говорив представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський.

Цікаво Індикатор судової реформи: що треба знати про суддю, який виніс вирок Стерненку

Про вирок Стерненку

Стерненко – визнаний патріот. Завдяки таким, як він – ми не отримали Одеську народну республіку у 2014 році. З іншого боку, якщо патріот вчиняє кримінальне діяння тяжкого характеру – його патріотизм не має бути підставою для його звільнення.

Це наслідки минулих днів (те, що українці вважають Офіс Президента причетним до несправедливого вироку – 24 канал). При президентстві Януковича та, частково, Порошенка, суди були в ручному керуванні. Повірте, зараз такого немає.

стерненко
Що відомо про вирок Стерненку / Інфографіка 24 каналу

Про судову реформу в Україні

Я, можливо, скажу дуже крамольну річ. Можливо, нам не потрібна якась чергова судова реформа. Треба, щоб працювали ті інститути, які наразі передбачені чинним законодавством.

Не потрібні будь-які реформи судової влади, окрім однієї – притягнення до відповідальності суддів за протиправні дії. Після цього все запрацює без якогось радикального реформування. Зеленський і поставив на цьому акцент – на ухваленні закону, який відновить довіру, відновить ефективність функціонування Вищої ради правосуддя. Це перший суттєвий крок до кінцевої мети.

Про дії Зеленського щодо вироку Стерненку

Президент в цій ситуації взагалі не повинен нічого коментувати. Він не має ніякого стосунку до одеського судді. Ми говоримо про те, що президент має забезпечувати справедливе правосуддя? Воно має забезпечуватись автоматично і через Конституцію, і через кримінальне законодавство.

Будь-які заяви президента у цій ситуації будуть розцінені так, що він впливає на судову гілку влади, що є неможливим.

Дивіться повний випуск програми "6/9" на 24 каналі: відео