У змінах до закону депутати не врахували механізми, які б контролювали суддів. Про це заявив суддя Конституційного Суду Ігор Сліденко, повідомляє "Громадське".

Читайте також За помахом палички ми не повернемось до звичної роботи, – заступник голови НАЗК

За його словами, нардепи додали лише формальні норми, які нібито відносять суддів в "окрему категорію перевірки". Однак, на його думку, вони не зможуть впливати на контроль НАЗК.

Закон фактично продовжить діяти у тому вигляді, у якому й був,
– наголосив Сліденко.

До теми Скільки справ щодо неправдивого декларування закрили: відповідь Шабуніна

Суддя КСУ зазначив, що нардепам пропонували залишити НАЗК органом виконавчої влади. Втім, вони мали б передбачити певні кроки для перевірки суддів чи зробити НАЗК незалежним органом та не змінювати його повноваження.

За словами Сліденка, депутати звернуться до Конституційного Суду з поданням про неконституційність певних норм закону. Він також зазначив, що наразі не знає, коли саме буде документ. Втім суддя КСУ припустив, що його таки подадуть.

Відновлення повноважень НАЗК: коротко

  • Верховна Рада 15 грудня 2020 року схвалила законопроєкт про відновлення повноважень НАЗК. За нього проголосували 300 нардепів.
  • Цей законопроєкт є важливим для України, адже сприятиме вирішенню конституційної кризи в державі.
  • Закон відповідає висновку Венеціанської комісії. Зокрема, він відновлює повноваження НАЗК, неконституційність яких КСУ не зміг довести.