Про відкриття справи повідомила прокурорка Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда, повідомляє пресслужба суду.

До слова Гаазький суд викликає військових російської бригади на допит у справі MH17

Сьогоднi я можу повiдомити, що в результаті ретельного й незалежного процесу розгляду, ситуація в Україні визнана такою, що вiдповiдає критеріям статуту для відкриття розслідування,
– повідомила прокурорка.

Попереднє розслідування в цій справі відкрили ще на початку російської агресії – 24 квітня 2014 року. Про це клопотав Кабінет Міністрів України. Згодом до справи додали другу заяву уряду України від 2015 року.

У своєму позові Україна просить розслідувати воєнні злочини, які тривають на території держави з 20 лютого 2014 року – з дня вторгнення російської армії в Крим.

"Нині iснують розумнi пiдстави вважати, що широкий дiапазон дiянь, скоєних у контекстi ситуації в Україні, становлять воєнні злочини й злочини проти людяності в межах юрисдикції Міжнародного кримінального суду", – заявила Фату Бенсуда.

Цікаво Європейський суд долучив до справи України проти Росії ще 2 кейси: що це означає

Усі справи вирішили розділити на три великі групи:

  • злочини, скоєні в ході бойових дій,
  • злочини, скоєні під час затримань,
  • злочини, скоєні в Криму.

Фату Бенсуда підкреслює, що українське правосуддя "не дістає" до окупованих територій, а відтак наша держава не може притягнути до відповідальності злочинців, які там перебувають.

Моя канцелярiя буде робити все необхiдне, щоб забезпечити цiлiснiсть майбутніх розслідувань щодо ситуації в Україні. Я повністю розраховую на пiдтримку влади України, а також однаково закликаю до спiвпрацi всi сторони конфлiкту,
– резюмувала прокурорка.

Що відомо про воєнні злочини Росії в Україні:

За майже 7 років війни російські найманці вдалися до сотень, а то й тисяч воєнних злочинів – не лише проти українців, а й проти громадян інших держав. Можна пригадати найбільш резонансні:

  • збиття цивільного літака MH17,
  • артилерійські обстріли Маріуполя,
  • обстріли українських позицій з озброєння, встановленого серед житлових будинків,
  • артилерійський обстріл автобуса під Волновахою,
  • викрадення, катування й убивства цивільних у Криму.