Що заявив Степанов

Міністр охорони здоров'я схарактеризував роботу свого відомства абсолютно прозорою. Адже договори, мовляв, укладають безпосередньо з виробниками. Про це чиновник розповів в ефірі одного з телеканалів.

До теми Вакцина вже була б в Україні, якби Степанов не зупинив процес закупівлі, – Устінова

При будь-якому запиті правоохоронних органів до нас щодо будь-яких документів – ми миттєво надамо їх у повному обсязі,
– сказав міністр.

Деталі кримінальної справи

  • 10 лютого виконувач обов'язки голови САП Максим Грищук заявив, що Національне антикорупційне бюро розпочало розслідування щодо закупівлі вакцин проти COVID-19.
  • Ймовірно, мовиться про зловживання службовим становищем Степанова. Міністр нібито заблокував угоди про закупівлю вакцин на користь компанії "Лекхім" та Sinovac.
  • Зокрема "Медичні закупівлі" вели перемовини про закупівлю вакцини приблизно по 3 долари за дозу. Втім Степанов нібито зупинив цей процес та вирішив закупити вакцину у китайської компанії Sinovac.
  • Українська компанія "Лекхім" уклала договір з Sinovac. Однак ЗМІ назвали контракт сумнівним, адже ціна препарату становить 17,85 долара за дозу.
  • Сам Степанов сказав, що це Sinovac вимагала проводити закупівлю через посередника. Проте, за даними ЗМІ, компанія не продає вакцину приватним установам, а лише – урядам країн.