У прямому ефірі відбулася емоційна перепалка міністра охорони здоров'я Максима Степанова та співголови фракції "Європейської Солідарності" Артура Герасимова. Мовилося про проблеми вакцинації в Україні.

До теми Степанов підтвердив, що Індія зупинила експорт вакцини

Степанов звинуватив Порошенка у зриві поставок вакцини CoviShield до України

Глава МОЗ Максим Степанов фактично звинуватив п'ятого президента Петра Порошенка у зриві поставок вакцини з Індії до України.

  • Бо той публічно вжив фразу щодо CoviShield "г*вно привезли".
  • І, мовляв, саме тому Україна не може отримати наступні партії препарату.

У мене прохання – звернутися до свого лідера (очільника "ЄС" Петра Порошенка – 24 канал), щоб він не поливав брудом вакцину, яку ми закуповуємо. Велике прохання! Він один раз сказав, а ми потім розгрібаємо,
– заявив міністр.

І пояснив, що Україна не може "отримати наступні партії, тому що вони (ймовірно, мовилося про виробника вакцини – 24 канал) здивовані, вони не розуміють, кажуть: "То що у вас відбувається?"

Представник "Європейської Солідарності" у студії Артур Герасимов у відповідь зазначив, що Індія зупинила експорт вакцини CoviShield для низки країн, а не тільки для України: "Так що, там теж українська опозиція винна?"

Коротко про скандал із висловлюванням Порошенка і проблемами з постачанням Covishield

  • На початку березня п'ятий президент України Петро Порошенко під час погоджувальної ради у Верховній Раді назвав вакцину CoviShield "г*вном", цитуючи неназваного лікаря.
  • На це відреагував і чинний президент Володимир Зеленський. Він сказав, що такі слова "великих патріотів" насправді "характеризують суть їхніх вчинків".
  • 14 березня Порошенко вже закликав українців вакцинуватися.
  • А 24 березня, у ЗМІ з'явилася інформація, що Індія зупиняє поставки вакцини CoviShield в інші країни. Така ситуація склалася, бо вакцин не вистачає для самих індійців.
  • А от представник "Слуги народу" й голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький заявив, що Індія не хоче постачати вакцину в Україну, бо її тут дискредитують. Мовляв, МЗС отримало листа із таким змістом від посольства Індії.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що лист є, але щодо причин припинення поставки уточнив: деякі причини вже озвучені в ЗМІ, але "деякі є непублічними".