Водночас через це може погіршитись співпраця з міжнародними партнерами, адже з людьми, які "відмазують" підозрюваних у корупції чиновників Офісу Президента – ніхто меморандуми не підписує. Про це розповів член Автомайдану та юрист Центру протидії корупції Вадим Валько.

До теми Ми не обмежимось лише цим кроком: "Голос" звернувся до Офісу Президента через Татарова

"Мені здається, що справа Татарова уже офіційно злита, що ніякого запобіжного заходу не буде. Фактично він уник відповідальності через недбалість працівників Офісу генпрокурора, Служби безпеки України та особисто Ірини Венедіктової", – заявив Валько.

Він пояснив, що строки розслідування завершились 1 березня 2021 року, тож яке б рішення апеляційна палата зараз не приймала – строки назад уже не повернути.

Після цих строків проводити жодні слідчі дії та клопотати про обрання запобіжних заходів уже не можна,
– зазначив юрист Центру протидії корупції.

За його словами, змінити відповідне рішення, ймовірно, не вийде, оскільки Кримінально-процесуальний кодекс просто забороняє оскаржувати рішення, яким було відмовлено у продовженні строків.

Вадим Валько про справу Олега Татарова: дивіться відео

Чи міг ВАКС вплинути на справу

Антикорупційний суд міг повністю зламати схему щодо "відмазування" Олега Татарова від потенційної кримінальної відповідальності, сказав Вадим Валько.

Проте він зауважив, що без матеріалів справи суддям ВАКС фактично неможливо ухвалити будь-яке рішення, тому що офіційно матеріалів справи у них немає.

"Якщо, наприклад, ВАКС отримав би матеріали Печерського суду, то, ймовірно, всі ці рішення були б скасовані не тільки де-факто, а і де-юре Ірина Венедіктова опинялася б у дуже поганій ситуації", – сказав юрист.

Справа щодо Олега Татарова: коротко

  • Заступника глави Офісу Президента Андрія Єрмака Олега Татарова підозрюють у причетності до корупції, пов'язаної із розкраданням квартир Нацгвардії. 18 грудня йому повідомили про підозру.
  • 22 грудня Офіс генпрокурора забрав справу Олега Татарова з НАБУ та передав до СБУ – посадовцю не змогли обрати запобіжний захід
  • Згодом Печерський районний суд Києва зобов'язав забрати відповідну справу у Національного антикорупційного бюро.
  • У межах апеляційного розгляду у ВАКС спробували витребувати документи, які стосуються рішення Печерського суду, проте вимогу у генпрокуратурі проігнорували.