Експертизу проводять українські фахівці з фоноскопічних експертиз. Про це в ефірі Громадського радіо розповів заступник очільника Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко.

До теми Білоруська журналістка впізнала голос ймовірного замовника Шеремета: деталі

Як проводитимуть експертизу

Як зразок голосу підозрюваної особи візьмуть її публічний виступ. У такий спосіб порівнюватимуть голоси на виступі та плівках. Це роблять тоді, коли не можна допитати людину особисто.

У цьому випадку доведеться йти саме таким шляхом. Експертизи потребують часу, це складна технічна та експертно-розумова робота,
– зауважив заступник глави МВС.

Чому досліджують плівки в Україні

За словами Геращенка, вбивство Павла Шеремета відбулося на території України. Саме тому це справа, яку розслідує виключно Україна.

Геращенко додав, що інші країни можуть допомагати розкривати ці злочини "лише з доброї волі".

Цікаво Лукашенко дав установку усунути Шеремета: хто ще причетний до вбивства

У чому може виникнути проблема

"У випадку з Білоруссю, маю сумніви, що вона сприятиме цьому розслідуванню", – сказав Геращенко.

Він зауважив, що через таку ймовірну позицію Білорусі можуть виникнути проблеми. Якщо доведуть, що на плівках розмовляє представник КДБ Білорусі – його доведеться допитати. Однак цього можуть не дозволити зробити.

Та сама історія і зі свідками. Країна може відмовити у допиті свідків і тут немає варіантів, щоб примусити країни це зробити,
– наголосив Геращенко.

Слідчі допитають особу, яка опублікувала плівки

Наразі українські слідчі вирішують, коли і у який час допитати особу, яка опублікувала докази. Це допоможе їм встановити більше обставин, як саме робили ці записи.

Все відбувається із залученням третьої сторони – правоохоронних органів країни, на території якої проводиться допит.

Скандальні "білоруські плівки": що відомо

  • З'явились аудіозаписи, на яких чути, що нібито спецслужби Білорусі ще у 2012 році обговорювали можливість підірвати журналіста Павла Шеремета.
  • Оприлюднив записи колишній спецпризначенець Ігор Макар, після чого українське МВС закликало його приїхати до Києва для проведення слідчих дій.
  • За словами українських силовиків, записи підтверджують версію слідства про причетність до справи підозрюваних Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.
  • Сторона захисту категорично з цим не згідна.