Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі 24 каналу. За його словами, нині МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет країни для фінансування дефіциту.

Зверніть увагу Мінфін хоче, щоб до 2023 року Держбюджет України не залежав від МФВ

Зміна співпраці з МВФ

У Міністерства фінансів була стратегія, ключовим завдання якої було зробити все можливе, щоб була змога в бюджет 2023 року формувати без прямого втручання з боку МВФ.

Тобто це мала бути низка кроків, які зараз активно впроваджують. Вже у 2023 році ми хочемо не мати необхідності фінансувати дефіцит бюджету коштом прямої допомоги МВФ, тому що це крайня форма підтримки,
– пояснив Марченко.

Міністр заявив, що хоче, щоб формати співпраці з фондом були більш договірні та приємні. Для цього ми маємо стати сильнішими. Це питання чітких кроків і комплекс заходів, а саме:

  • підвищення кредитного рейтингу;
  • можливість запозичувати капітал на міжнародному ринку;
  • зниження кредитних ризиків.

Тож, як наголосив Марченко, мовиться не про відмову співпраці з фондом. Йдеться про співпрацю у зрозумілому форматі для всього світу. А, власне, сама співпраця під загрозою не буде.

"Зрештою, якщо в нас не вдасться, ми завжди зможемо звернутися з проханням підтримки до МВФ і говорити про пряме фінансування бюджету", – наголосив Марченко.

Дивіться відео: Марченко про співпрацю з МВФ