Найбільші марші зібралися в Києві, Дніпрі й Львові. Про те, що відбувається на маршах пам'яті Степана Бандери, розповідає 24 канал.

Читайте також Богдан розповів, що його дідуся "забили москалі" і назвав Бандеру героєм

Київ

У столиці біля пам'ятника Тарасові Шевченку люди почали збиратися в другій половині дня. Станом на 18 годину там вже були сотні, а то й тисячі людей.

Цікаво, що тут можна побачити людей не лише з українською національною символікою, а й з білоруською. Люди, які поїхали з Білорусі через переслідування, кажуть: підтримують таку акцію, адже Степан Бандера боровся за незалежність своєї держави, за що й вони сьогодні борються.

Активісти вигукують різні патріотичні гасла, а група старших людей почали засівати, адже сьогодні ще й інше свято – Новий рік.

Правоохоронці через акцію посилили заходи безпеки й закликають учасників смолоскипної ходи дотримуватися карантинних обмежень.

Марш пам'яті Степана Бандери в Києві: дивіться фото (Артур Зайонц для 24 каналу)

Смолоскипна хода до дня народження Бандери у Києві: дивіться відео (5 канал)

Початок маршу пам'яті Степана Бандери в Києві: дивіться відео (24 канал)

Початок смолоскипної ходи в Києві: дивіться відео (24 канал)

Львів

У Львові акцію розпочали ще в день. Тут активісти поклали квіти до пам'ятника Степанові Бандері, що на площі Кропивницького. Крім покладання квітів, відбулася спільна молитва за Україну.

Історія України завжди нас вчить і показує чіткий урок. Наша історія є героїчною, легендарною, а також вона є завдяки конкретним постатям, завдяки Герою України Степану Бандері, героям, які боронять Україну в російсько-українській війні, Революції Гідності,
– наголосив під час віче заступник львівського мера Андрій Москаленко.

Вшанування пам'яті Степана Бандери у Львові: дивіться фото (Львівська міська рада)

Дніпро

Не поступається адміністративній і культурній столицям і космічний центр України. Тут вшанувати пам'ять Степана Бандери також прийшли сотні людей.

Як і в інших містах, після зібрання активісти пройшлися містом факельною ходою з патріотичними гаслами.

Марш пам'яті Степана Бандери в Дніпрі: дивіться фото (Mediaprostir і "Наше місто)

Смолоскипна хода в Дніпрі: дивіться відео

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську, зважаючи на карантинн обмеження, вирішили скасувати смолоскипну ходу. Втім, від традиційного віче не відмовилися – на нього прийшли десятки людей.

Цікаво, що два автобуси звідси зранку відвезли місцевих у село Старий Угринів, де й народився Степан Бандера.

Вшанування пам'яті Степана Бандери в Івано-Франківську: дивіться фото (Руслан Марцінків)

Полтава

А ось у Полтаві смолоскипну ходу вирішили не скасовувати. На неї зібралися понад сотня людей, які пройшли вулицею Соборності від переходу "Злато Місто" до пам'ятника Івану Мазепі на Соборному майдані.

Смолоскипна хода в Полтаві: дивіться фото ("Полтавщина")

Що відомо про Степана Бандеру

  • Український політичний діяч, один із головних ідеологів українського націоналістичного руху 20-го століття, після розколу ОУН – голова Проводу ОУН-Б.
  • Разом з Ярославом Стецьком був автором Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.
  • Після цього гітлерівці помістили Бандеру під домашній арешт, а потім – у центральну Берлінську в’язницю. 2 роки Бандера перебував у концтаборі Заксенгаузен.
  • Згодом його звільнили та запропонували участь у керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії. Але Бандера не погодився.
  • Радянський уряд наказав КДБ вбити його в Мюнхені. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.