Контракт з американською компанією Finsbury Glover Hering підписала ГО "Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу". Її заснували помічники "слуг народу".

Читайте також Зеленський під час карантину влаштував вечірку до свого дня народження, – "Схеми"

Згідно з документом, лобісти компанії мають надавати "стратегічне консультування та підтримку" цій ГО та партії "Слуга народу". Мета – сприяння діалогу між українськими депутатами та їхніми іноземними колегами.

Як пояснили журналісти програми "Схеми", всі відповідні документи оприлюднені на сайті американського Міністерства юстиції США.

Для
Для "слуг народу" найняли лобістів / Фото "Схеми"

Деталі контракту з Finsbury Glover Hering

  • Лобісти повинні "забезпечити урядові відносини" та надаватимуть "стратегічне консультування та підтримку.
  • Це, зокрема, може включати лобіювання, просування, підготовку та розповсюдження інформаційних матеріалів.
  • Українська ГО бере на себе всі позапланові витрати. Наприклад – ті, що пов'язані з транспортом, харчуванням, проживанням тощо.
  • Сторони можуть припинити дію контракту через 3 місяці після його підписання, не вказуючи при цьому причини.

Що відомо про ГО "Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу"

► Її створили наприкінці грудня 2020 року. Зауважимо, що це відбулося за місяць до підписання контракту з Finsbury Glover Hering.

► Засновниками є Павло Великоречанін та Станіслав Костюченко. Вони є помічниками "слуг народу" Олександра Ткаченка та Івана Шинкаренка.

► У договорі, опублікованому на сайті Мін'юсту США, вказано, що цю ГО фінансують "українські приватні особи та комерційні структури".

► ​Інформації про іншу діяльність громадської організації у публічному просторі немає. Відомо, що зареєстрували її у Києві на вулиці Круглоуніверситетській, 7.

► Ще однією адресою ГО, згідно з документами Мінфіну США, є конгресно-виставковий центр "Парковий" у Києві. Це – офіс "Слуги народу".

Як коментують у "Слузі народу"

"Схеми" попросили Ткаченка та Шинкаренка прокоментувати, хто саме профінансував залучення лобістів зі США для "Слуги народу" через ГО, засновану їхніми помічниками.

Для
Засновниками ГО є помічники "слуг народу" Ткаченка та Шинкаренка / Фото "Схеми"

Шинкаренко зауважив, що знає лише те, що його помічник заснував "якусь громадську організацію". Мовляв, чим саме вона займається та хто фінансує її – йому невідомо.

Я йому сказав: "Це не моя справа. Можеш робити за законом. Тому, будь ласка, якщо хочеш робити якусь організацію, роби. Це не моя справа",
– зауважив депутат.

Крім цього, він пообіцяв журналістам з'ясувати детальнішу інформацію, яка стосується діяльність громадської організації та її фінансування. Ткаченко ж на прохання про коментар поки не відреагував.

Цікаво Єрмак розповів, з ким можуть об'єднатися "Слуги народу"

Один із засновників ГО відповів, що "Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу" є неприбутковою організацією, яка прагне покращити відносини України зі США, ЄС та іншими демократичними країнами.

"У цей критичний момент для України, ГО залучила FGH Holdings з метою адвокації важливих питань, пов'язаних з територіальною цілісністю України та економічної незалежності", – підкреслив Костюченко.

Він додав, що організацію фінансуватимуть приватні джерела. А також запевнив, що залучати гроші від великого бізнесу, олігархів та транснаціональних компаній там не мають наміру.