У частині відповідних проваджень були підозри, проте в іншій – їх ніколи не буде саме через закриття справ. Про це в ефірі 24 каналу розповів голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

До теми Суди закривають справи про конфлікт інтересів: глава НАЗК звернувся до генпрокурорки

Відновлення повноважень НАЗК

Він наголосив, що наразі питання лише у тому, чи відновить роботу система контролю за статками. Проте, за словами Шабуніна, навіть якщо НАЗК відновить свої повноваження, то за брехню до 9 мільйонів посадовцям загрожує лише штраф. Після цієї суми є можливість обмеження волі, проте навіть не в тюрмі, зауважив експерт.

Згідно зі словами Віталія Шабуніна, наразі у профільному комітеті є законопроєкт робочої групи щодо відновлення повноважень НАЗК, який треба голосувати, а з часом доопрацювати деталі.

Питання в тому, чи захоче парламент проголосувати в цілому, адже це остання сесія і нові будуть приблизно у січні. Тому зараз найбільша загроза, це спроба проголосувати лише у першому читанні,
– зауважив голова ЦПК.

Що цьому передувало

  • На закритому засіданні 27 жовтня Конституційний Суд України вніс зміни до антикорупційного законодавства. Зокрема, обмежив повноваження НАЗК та визнав неконституційним покарання за брехню у деклараціях.
  • Задля вирішення конституційної кризи запропонували декілька законопроєктів.
  • З 15 по 8 грудня Верховна Рада має розглянути законопроєкт про відновлення роботи НАЗК, а також – про складання адмінпротоколів щодо корупції суддів. Детальніше про скандал довкола КСУ – читайте тут.


Скандальне рішення КСУ / Інфографіка 24 каналу