Окрім того, понад 1,5 мільйона мешканців Криму та Донбасу були змушені покинути свої будинки як внутрішньо переміщені особи, також – переїхати на контрольовану Україною територію. Про це мовиться в в заяві МЗС України з нагоди 46-ї річниці резолюції Генеральної асамблеї ООН "Визначення агресії".

Читайте також МЗС обурилося санкціями Росії проти українських політиків

Вже 7 рік Росія порушує Статут ООН, відповідну резолюцію та інші міжнародно-правові зобов'язання – здійснюючи збройну агресію проти України.

Своїми агресивними діями Росія підриває принципи міжнародного правопорядку, зокрема щодо поваги до територіальної цілісності суверенних держав та непорушності кордонів, зазначили у заяві.

Понад 100 наших співгромадян нині є політичними бранцями Кремля. Ще більше перебувають у підвалах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей,
– мовиться у заяві міністерства.

Безпосереднім наслідком збройної агресії стало перетворення Росією окупованих Донбасу та Криму на територію безправ'я, де:

  • порушують права і свободи людини та громадянина,
  • здійснюють незаконну паспортизацію та примусове нав'язування громадянства росії,
  • "буденністю стали насильство, придушення будь-якого інакомислення та приниження людської гідності".

Також в МЗС додали, що чекають на посилення політико-дипломатичного тиску на Росію як державу-агресора та окупанта з метою відновлення територіальної цілісності України.

Водночас у Міністерстві закликали міжнародну спільноту вжити усі можливі зусилля для відновлення миру та безпеки на європейському континенті, а Росію – вивести свої війська та техніку з українського Криму та Донбасу.