Мовний омбудсмен просить від міністра оборони пояснити ситуацію, яка сталася у дніпровській школі за участі військовослужбовців. Він також закликав провести службове розслідування.

Читайте також Тренер Львова отримав картку через те, що попросив суддю розмовляти українською

І з вуст тих людей, хто безпосередньо захищає національні інтереси, відстоює територіальну цілісність нашої держави і державну мову, хотілось би почути відповідь, чому офіцер фактично у принизливій формі дозволив собі цькувати старшокласника за прохання говорити українською,
– наголосив Тарас Кремінь.

Уповноважений із захисту державної мови сподівається на оперативну та належу реакцію з боку Міністерства оборони. Окрім цього він чекає на пояснення цієї ситуації від тих скандальних офіцерів.

Мовний омбудсмен додав, що протягом останніх декількох місяців на адресу Міноборони було надіслано декілька листів-роз'яснень, в який спосіб імплементується мовне законодавство у ЗСУ.

Мовний скандал за участю військових у Дніпрі: коротко

  • 18 лютого 2021 року представники військкомату прийшли до школи номер 11 у Дніпрі для того, щоб агітувати учнів вступати до військових вишів.
  • Вони почали спілкуватися з дітьми російською мовою і один з одинадцятикласників неодноразово робив військовослужбовцям зауваження і вимагав розмовляти українською.
  • Військові намагалися залякати хлопця "бесідою", але отримали гідну відсіч від Михайла, який є кандидатом у майстри спорту з боксу.
  • А вже наступного дня з татом хлопця представники оперативного командування "Схід" провели розмову. Військові керівники почули Михайла та підтримали його повністю. У школі також стали на бік одинадцятикласника.


Мовний закон
Що передбачає закон про мову / Інфографіка 24 каналу