Вирішальне слово мала саме релігія, українська православна та протестантська церкви. Вони назвали капелюх атрибутом Геловіну, зовсім не Різдва. Як наслідок, верхівка ялинки наразі порожня. Детальніше – у матеріалі журналістів 24 каналу.

Цікаво Де відзначати новорічні свята в Києві: добірка казкових місць

Ялинка буде з зіркою

На День святого Миколая обіцяють повісити Вифлеємську зірку. Попри те, що Україна – світська держава, тобто, влада і церква відділені одна від одної, вплив останньої є колосальний. Адже вони перебувають, переважно, на одній території, мають однакові кордони та проблеми.

Позиція моральних авторитетів чи знакових релігійних постатей або церков завжди є важливою і для держави. Якими ми б світськими не були, ми все одно атеїсти чи агностики того чи іншого патріархату або певної конфесії,
– зазначив політолог Олег Саакян.

Вифлеємська зірка
Як виглядає Вифлеємська зірка / Фото Pinterest

Окрема роль у суспільстві

З часом церкви у багатьох розвинених країнах перетворились з духовних центрів – на соціальні, які мають свою окрему роль у суспільстві. Утім під час пандемії, на думку фахівців, потреба відвідувати храми саме з моральних причин зросла у різних релігійних течіях, попри саму небезпеку масових зборів.

За словами експерта-міжнародника Олександра Краєва, це доволі класичний і зрозумілий хід. Адже в періоди великих потрясінь, криз, люди зверталися до церкви, духовності, та шукали підтримки. Зокремав в Америці під час пандемії черги в церкви були більшими, аніж черги у продуктові магазини.

Так склалось історично

Фахівці відзначили, що так склалося історично. Крім того, релігія ніколи не була відокремленою від політики.

Релігія і держава
Релігія і держава / Фото "Експрес"

В мережі публікують світлини багатьох українських політиків у церковному вбранні або ж біля ікон. Експерти ствердили, що так вони стають ближчими до вірян і це відбивається на їхніх рейтингах.

Світські лідери завжди використовували церкву для досягнення своїх світських цілей. Просто інколи вони це роблять безтолково та безграмотно,
– розповіла релігієзнавиця Людмила Филипович.

За словами експертів, їх можна назвати кон'юктурниками, адже "куди вітер свічку клонить – туди й вони". Іноді церкву використовують і для нечистих цілей. У радянську добу вдягали у ряси КГБістів, продовжує цю традицію і Росія. Утім іноді симбіоз релігії та влади йде країні на користь.

Позитивна взаємодія релігії та влади

Для держави отримання Томосу українською церквою було геополітичним вибором – геть від Москви, яка шматує країну впродовж багатьох століть. А для церкви – відновлення історичної справедливості.

Порошенко і Томос
Порошенко і Томос / Фото EPA

Утім не без ложки дьогтю. Петро Порошенко, за влади якого Томос надали, використав його у передвиборчих президентських перегонах. Навіть жартували про Томос-тур країною.