Про це домовився міністр оборони України Андрій Таран під час свого візиту до Токіо. Загалом у "Сі Бриз – 2021" візьмуть участь представники 29 країн-членів НАТО.

Читайте також Моряки ЗСУ освоюють американські "Айленди": США передадуть катери Україні – фото, відео

У Чорному морі готуються до міжнародних військових навчань

В Одесі 19 березня відбулась конференція з планування масштабних військових навчань у Чорному морі, повідомляє АрміяInform.

Організатори заявили, "Сі Бриз – 2021" стануть найпотужнішою подією за весь період проведення. Представники ВМС України та США повідомили, що всього у 2021 році візьмуть участь 30 кораблів. Натомість торік їх було 26.

Також вперше до тренувань залучать безпілотні авіаційні комплекси Bayraktar. А ще запланована участь великої групи берегових сил і засобів – броньованої техніки та артилерії.

безпілотний авіаційний комплекс bayraktar
Безпілотний літальний апарат Bayraktar / Фото Вікіпедії

Вперше від Державної прикордонної служби України буде залучено не лише морський, а й сухопутний та повітряні компоненти.

У 2020 році у військових навчаннях "Сі Бриз" брали участь представники лише 20 країн. Цього року кількість учасників збільшилась до 29.

Що відомо про військові навчання "Сі Бриз"

Дані: Вікіпедія

• Міжнародні військові навчання "Сі Бриз" проводять в Україні з 1997 року. Одними зі співорганізаторів події є Сполучені Штати Америки.

• Згідно з домовленістю, Україна надає військову і цивільну інфраструктуру узбережжя Чорного моря, а США підтримують навчання фінансово, надають необхідну техніку й обладнання.

• Росія неодноразово виступала проти проведення "Сі Бриз". У 2008 році Кремль заявив про "антиросійський характер" навчань.

• У 2020 році Росія вдалася до провокацій під час "Сі Бриз". Зокрема, російський патрульний корабель Берегової охорони ФСБ Росії вимагав, щоб болгарське судно покинуло район перебування, де учасники навчань відпрацьовували маневри.