Про те, що саме російська агресія проти України буде одним з пріоритетів Швеції в ОБСЄ, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на власні джерела.

Цікаво Формулу Штайнмаєра почали критикувати через одне слово, – Резніков

До слова, і сама Анн Лінде наголошувала на пріоритетності українського питання, виступаючи на міністерській зустрічі ОБСЄ перед набуттям нових повноважень. Вона запевнила, що продовжить пошуки стійкого рішення завершення конфлікту.

Це рішення має повністю відповідати принципам суверенітету, територіальної цілісності, єдності й незалежності України в її міжнародно визнаних кордонах, тобто включаючи Крим і Севастополь,
– заявила очільниця шведського МЗС.

Крім того, видання зазначає, що попередні очільники ОБСЄ в перші дні роботи відвідували Україну, зокрема лінію розмежування на Донбасі. Анн Лінде не стане виключенням і приїде в Україну протягом січня.

Реакція України

Глава МЗС України Дмитро Кулеба привітав шведську дипломатку з призначенням і наголосив, що чекає зустрічі в Києві, аби обговорити подальшу співпрацю.

Водночас українська делегація в ТКГ наголосила, що Швеція традиційно підтримувала Україну та є одним із найбільших наших друзів.

"Очікуємо Анн Лінде в Києві вже цього місяця. Розраховуємо, що цей візит буде важливою нагодою очільниці ОБСЄ побачити на власні очі наслідки збройної агресії, що триває, та тимчасової окупації Росією частин території України", – підкреслила українська делегація.

Коротко про ОБСЄ та її роль у війні:

  • Організації безпеки й співробітництва Європи була створена в 1975 році. Її ключова мета – будівництво мирної та успішної Європи.
  • Після початку російсько-української війни ОБСЄ стала посередником між двома державами. На Донбасі працює спеціальна моніторингова місія, а в тристоронній контактній групі третя сторона – саме ОБСЄ як посередник.
  • До слова, місія мала б поширюватися й на Крим, адже там, фактично, триває війна – територія окупована. Та Росія не допускає туди ОБСЄ.
  • Втім, багато українських політиків скептично ставляться до ролі ОБСЄ. Мовляв, вони надто переоцінюють своє значення й на Росію та хід війни не впливають.