МВФ непокоїть держрегулювання тарифів на газ

В Україні працює місія МВФ, яка розглядає, чи впливають певні рішення на спроможністю бюджету виконувати зобов'язання перед громадянами й партнерами. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів в ефірі "Сніданку з 1+1".

Читайте також Тарифи на газ для населення знизять: Кабмін ввів держрегулювання на час карантину

Зокрема, Фонд занепокоєний рішенням уряду щодо тарифів на газ, а саме впровадженням державного регулювання.

За словами Шмигаля, це рішення не впливає на спроможність бюджету, про це запевняють МВФ.

У цьому випадку ці заходи спеціалізовані до того, щоб захистити українців від біржових коливань. Ми розробимо річний продукт, який захистить громадян від непередбачуваних коливань,
– пояснив прем'єр.

Шмигаль додав, що держава обмежила верхню межу ціни в межах ринкової, але МВФ спокійно до цього ставиться. "Але тепер каже, аби порахувати спроможність нашого бюджету. Це абсолютно нормально", – зазначив глава уряду.

Як це вплине на гроші Україні від Фонду

Попри це, Шмигаль не сумнівається, що Україна отримає черговий транш від МВФ. "Безумовно. Я впевнений", – наголосив він.

Нагадаємо, 14 січня Шмигаль провів переговори з представниками МВФ щодо запровадження в Україні державного регулювання ціни на газ.

Зверніть увагу Урядова нарада щодо тарифів на газ: про які ціни домовились

Що цьому передувало

  • З 1 січня 2021 року в Україні зросла ціна за розподіл газу. Це обурило населення та спричинило протести в багатьох містах України.
  • На нараді 13 січня домовились знизити ціну на газ більш ніж на 30% — до 6,99 гривні за кубометр.
  • Але Шмигаль наголошував, що це тимчасове рішення, тобто така ціна діятиме тільки під час карантину. Мовляв, уряд не відмовляється від розвитку ринку газу.
  • Натомість у МВФ наголошують, що Україна в меморандумі з Фондом взяла на себе зобов'язання щодо тарифів на ринку природного газу.