За словами очільниці російської адміністрації Ялти Яніни Павленко, пріоритетне завдання – постійне забезпечення водою освітніх та медичних закладів. Про це повідомили на сайті "Крим. Реалії".

Варто прочитати В окупованому Криму з водоспадів викачуватимуть воду для населення: деталі

Рекордна засуха

Вона зазначила, що у 2020 році – рекордна засуха. Такої ситуації не було з 1994 року.

Як відбуватиметься передача води

Начальник управління освіти адміністрації Ялти Ренард Кутковський пояснив, що вода з місткостей надходитиме в мережу установ. Вони автоматично наповнюються в той час, коли в міській мережі є тиск води.

Коли вода в міській системі зникає, тобто її відключають, вона подається помповою станцією з місткості у внутрішню мережу установи,
– зазначив Кутовський.

Спеціальні клапани, як він розповів, не пускають воду назад в міську мережу. Так внутрішня мережа стає самостійною. Перемикання відбувається непомітно, а спеціального контролю за роботою системи не потрібно. Такі місткості встановили в 42 закладах освіти.

Водопостачання у Криму: коротко

  • Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, який з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • У 2020 році ситуація з водопостачанням у Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима привели до посухи.
  • Також на території Криму виникло засолення ґрунту. Це пов'язано з тим, що окупанти поповнюють запаси води із водосховищ природного стоку та підземних джерел.
  • З 27 листопада в Ялті почали обмежувати водопостачання вночі. З 14 грудня в місті постачають воду 3 години вранці та стільки ж ввечері.