Як розповіла Оксана Маркарова в інтерв'ю, про безвіз між Україною і США вона мріє. Над втіленням мрії у реальність Маркарова буде працювати спільно з МЗС.

Дізнайтеся Чому досі не відбулася розмова Зеленського з Байденом

Безвіз з ЄС і безвіз зі США

Оксана Маркарова нагадала: під час того, як Україна заявила про свою амбітну мету – безвіз з Європейським Союзом, було багато скептиків.

Пам'ятаю, коли ми активно працювали над запровадженням безвізу з ЄС, дуже багато хто вважав, що це нереально, що Україні не вдасться запровадити весь необхідний перелік реформ,
– нагадала пані посол України в США.

Багато хто говорив, що українців у Європі боятимуться, адже ті можуть порушувати режим і назавжди оселитися в Європі, розповіла Маркарова. Втім на практиці виявилося по-іншому.

Тому безвіз з ЄС – гарний приклад, який може показати американцям, що всі страхи, пов’язані з Україною, є абсолютно марними.

Втім, аби отримати безвіз зі штатами, потрібно багато і складно працювати. Проте одного разу Україна вже пройшла цей шлях – під час роботи над безвізом із ЄС.

Знаю, що отримання безвізу зі США – це дуже довга і складна історія. Тут ми маємо домогтися створення спільної дорожньої карти і виконати її – так само, як це було з Євросоюзом,
– розповіла Маркарова.

Коротко про Маркарову та її призначення

  • Маркарова працювала міністеркою фінансів в уряді Гройсмана і Гончарука.
  • У США Оксана Маркарова здобула ступінь магістра у галузі міжнародних публічних фінансів та торгівлі.
  • На посаду Надзвичайної і Уповноваженої посла України в США Маркарову призначив Зеленський 25 лютого 2021 року.
  • Маркарова стала першою жінкою-очільницею українського посольства у США. До призначення у дипломатичній сфері не працювала.
  • Зважаючи на досвід у сфері фінансів, від неї очікують, зокрема, покращення діалогу зі Світовим Банком та МВФ.