Колишній голова КСУ розкритикував нинішнього

"Займається незрозумілими речами"

Колишній голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук розкритикував поведінку нинішнього очільника цієї структури Олександра Тупицького, пише 24 канал. В ефірі одного з українських телеканалів 2 січня Шевчук заявив, що Тупицький "займається незрозумілими речами".

Радимо прочитати Тупицький догрався: які фактори зіграли проти голови КСУ

Це унікальна ситуація – коли суддя і голова суду Тупицький, якому вже висунуто підозру, продовжує займатися якимись незрозумілими речами,
– сказав Шевчук.

Він здивований, що Тупицький "збирає спеціальне засідання на 5 січня", хоча "не має жодних повноважень не те що скликати якесь засідання, а й приходити на роботу".

  • На думку Шевчука, судді КСУ спокійно можуть зібратися і "без пана Тупицького", і розв'язувати поточні проблеми.

"Тупицького давно час звільнити"

"Давно час почати дисциплінарну процедуру звільнення пана Тупицького в установленому порядку", – вважає Станіслав Шевчук. Але КСУ досі цього не зробив.

Це дуже небезпечний прецедент. Указ президента – чинний, і судді, які прийдуть на засідання, таким чином пошлють суспільству сигнал, що вони не визнають указ президента. Це основа руйнування правової держави,
– пояснив свою точку зору колишній очільник КСУ.

Коротко про конституційну кризу і скандал навколо Тупицького

  • 28 грудня 2020 року Олександр Тупицький мав з'явитися в Офіс генпрокурора для отримання підозри у справі про підкуп свідка, але не прийшов.
  • Тоді прокуратура надіслала повідомлення про підозру Тупицькому поштою, а президентові Зеленському надіслала клопотання про усунення Тупицького з посади судді на 2 місяці.
  • 29 грудня Зеленський підписав відповідний указ "заради відновлення справедливості й розв'язання конституційної кризи".
  • У КСУ вважають, що це рішення глави держави є "юридично нікчемним", бо звільнити суддю КСУ може тільки КСУ.

хто такий Олександр Тупицький інфографіка 24 канал
Хто такий Олександр Тупицький / Інфографіка 24 каналу