Дональд Трамп – єдиний з сучасних президентів США, хто своїми висловлюваннями підриває довіру до виборчої системи країни і розколює американське суспільство. Детальніше – у сюжеті 24 каналу

До теми Байден обрав кандидата на посаду генпрокурора: що про нього відомо

4 роки президентства Трампа були позначені гучними скандалами. Водночас він вивів США з ЮНЕСКО, Договору про відкрите небо та з Паризької кліматичної угоди.

"Я вивів нас з Паризької угоди, тому що заради цього нам потрібно було витратити мільярди доларів, і до нас ставилися абсолютно нечесно", – казав Дональд Трамп.

Він додав, що "не може пожертвувати десятками мільйонами робочих місць, багатьма тисячами компаніями через Паризьку угоду".

Чим відрізняються позиції президентів

Проте Джо Байден виступає за колективні дії у розв'язанні світових проблем. Він готовий:

  • повернути США в Паризьку кліматичну угоду;
  • відновити взаємодію з європейськими країнами у врегулюванні іранської ядерної проблеми;
  • протистояти пандемії COVID-19 разом з ВООЗ;
  • трансформувати НАТО;
  • реагувати на інші серйозні міжнародні виклики.

За Трампа стосунки між партнерами щодо Північноатлантичного Альянсу значно погіршилися. Американський президент вимагав, щоб вони збільшили видатки на оборону і навіть погрожував вивести США з НАТО.

На відміну від ізоляціоністської політики Трампа Байден заявляв про прагнення до співпраці з союзниками і про готовність відновити лідерство США на світовій арені.

Америка повертається! Ми готові повести світ за собою, а не ухилятися від цього. Ми знову готові протистояти нашим суперникам і не відштовхувати наших союзників. Готові відстоювати наші цінності,
– заявляв обраний президент Байден.


Джозеф Байден: "Ми готові повести світ за собою" / Фото cbs58

Сподівання Євросоюзу

З обранням Джо Байдена на посаду президента США європейські лідери полегшено зітхнули.

В Брюсселі сподіваються, що відчуження, яке відбулося за президентства Трампа між Євросоюзом і Сполученими Штатами, вдасться подолати і вивести міжатлантичні стосунки на новий – ефективніший рівень.

"Що стосується зовнішньої політики, я думаю, що вона буде абсолютно іншою, вона буде дуже системною. І перші призначення вони однозначно кажуть, що Байден буде з перших днів тримати зовнішню політику в руках", – розповів міністр закордонних справ України 2014 – 2019 років Павло Клімкін.

За словами Володимира Огризка, міністра закордонних справ України 2007 – 2009 років, очевидно, що Байден повернеться до багатосторонності.

Байден повернеться до врегулювання тих, чи інших гарячих точок. Думаю, це буде на користь Україні,
– додав Огризко.

Підтримка України

Дійсно обрання Джо Байдена на посаду президента США є гарним шансом для України. Адже новий очільник Білого Дому неодноразово заявляв, що готовий дати гідну відповідь на агресивну зовнішню політику Кремля.

Путін, Байден
Байден готовий дати відповідь на агресивну зовнішню політику Кремля / Колаж 24 каналу

Міністр закордонних справ України 2014 – 2019 років Павло Клімкін зауважив, що США та Байден прекрасно розуміють, що Росія – це фундаментальна загроза цьому світові.

"Тобто буде мовитись не про стримання як таке, а про усунення цієї загрози. І ми можемо бути частиною цієї спільної історії, оскільки для нас це загроза існуванню", – додав він.

Позиція Байдена щодо корупції в Україні

Окрім зовнішнього ворога, маємо внутрішнього – корупцію. Джо Байден добре знає про нього, адже за часів свого віцепрезидентства він неодноразово відвідував Україну і навіть сприяв усуненню з посади генпрокурора Віктора Шокіна.

Зверніть увагу Трамп погодився мирно передати владу Байдену

Відтак він очікуватиме від української влади реальних реформ у цій сфері, а не лише порожніх декларацій. "У випадку, якщо українська влада продовжуватиме гратися в ігри й не буде наведено реального порядку в роботі антикорупційних органів, то прогресу з Байденом ми не отримаємо, вважає Володимир Огризко.

Для Байдена це буде лакмусовий папірець щодо того, чи Україна реально просувається у бік Заходу, чи це лише декларації,
– зауважив ексочільник МЗС.

Від українського суспільства залежатиме, чи дасть воно владі згаяти шанс в особі Джо Байдена, чи навпаки – підштовхуватиме українських політиків до необхідних реформ, які дозволять розраховувати на підтримку адміністрації нового президента США у наближенні до євроатлантичних структур.