Голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін впевнений, що нічого не заважало комісії Верховної Ради прийняти законопроєкт 3 березня повністю. Тоді нардепи встигли б до 31 березня ухвалити рішення.

До теми Зеленський навмисно чекав, щоб ми не встигли, – нардеп про ув'язнення за брехню в декларації

Рішення комісії Верховної Ради

Шабунін вважає пропозицію президента непоганою, а от те, що зробив комітет – називає "огидним". За його підрахунками, покарання корупціонерам не буде ще як мінімум 1 рік.

Вони (члени комітету – 24 канал) проголосували за законопроєкт тільки у першому читанні. Тобто, закон не встигнуть прийняти до кінця подання декларацій. Це огидно,
– заявив він.

На його думку, депутати бояться "попасти у тюрму", тому не поспішають ухвалювати таке рішення. "Усі ці депутати обіцяли нам, що одразу підтримають ув'язнення за корупцію. Нам збрехали", – наголосив Шабунін.

Що змінить законопроєкт

Згідно з чинним законом, нардепи та інші держпосадовці, які збрехати у декларації на суму менш як 9 мільйонів гривень, отримують лише адміністративну відповідальність. Зокрема, виправні роботи. Понад 9 мільйонів – обмеження волі, а не її позбавлення.

Натомість у новому законопроєкті, який розробив Офіс Президента, передбачено, що ті, хто обманули державу на більш ніж на 4,5 мільйона – ризикують опинитись в тюрмі.

Що Віталій Шабунін думає про законопроєкт: дивіться відео