Угорщина, Чехія та Словаччина вакцинують своїх громадян російською вакциною "Супутник V", не заважаючи на відсутність сертифікації цього лікарського засобу. Проте владу цих країн не дивує й низький рівень щеплень на батьківщині вакцини.

Читайте також В Аргентині мер щепився "Супутником V" з портретом Путіна в руках

Якщо Росія справді має вакцину, яка заслуговує на визнання у світі, то вона насамперед здійснювала б щеплення свого населення. Тим часом рівень вакцинації в Росії вельми низький. Можемо стверджувати, що з боку Росії ведеться дипломатично-вакційна гра,
– заявив Олексій Данілов.

Скільки щеплень зробили у Росії


За даними " Настоящего времени" у Росії зробили щеплення близько 3% населення. Це рекордно низький показник, зважаючи на кількість вакцин, яку вже продали в Кремлі. Проте, й сам Путін досі не зробив щеплення своїм "Супутником V".

Що відомо про "Супутник V"

  • Вакцина досі не сертифікована в ЄС, бо російська влада навіть не подала заявки на реєстрацію цього лікарського засобу.
  • Препарат досі не пройшов третю, найважливішу стадію – клінічних випробувань. Тобто фактично не доведена її ефективність.
  • Проте у кількох країнах світу вакцину схвалили на державному рівні. Наприклад, у Словаччині, Чорногорії, Сирії, Білорусі та Вірменії.

Порівняння ефективності вакцин проти коронавірусу

Порівняння вакцин проти COVID-19 / Джерело: ВООЗ / Інфографіка 24 каналу